Volledig scherm
De rechtbank in Breda. © BD

Nepagenten helpen mee om truck van chauffeur te stelen

PUTTEN - Een vrachtwagenchauffeur uit Putten kreeg vorig jaar een halve ton van criminelen om een truck met ananassen en - vermoedelijk - drugs - te jatten. Justitie eiste gisteren vier jaar cel tegen hem.

Op 27 oktober vorig jaar krijgt een chauffeur uit Nieuw-Lekkerland een stopteken van een burgerauto van de politie. Twee agenten stappen uit, fouilleren hem, zeggen dat hij verdachte is. Als hij in hun auto stapt, gaat een ander er met zijn truck vandoor. Die ander is Marcel van H. (29) uit Putten. Hij zou van criminelen 50.000 euro hebben gekregen om mee te werken. Hij moest de gestolen vrachtwagen naar Montfoort rijden, waar hij werd gelost en achterlaten in Moordrecht. De echte chauffeur van de vrachtwagen krijgt van de nepagenten te horen dat hij zijn mond moet houden. Ze weten waar hij woont, als hij meewerkt krijgt hij 25.000 euro.

Organisatie
Woensdag staan twee verdachten voor de rechtbank: Marcel van H. en Dennis van D. (41) die de loods in Montfoort heeft gehuurd waar de lading zou zijn gelost. Tegen hem eiste justitie drie jaar cel, waarvan één voorwaardelijk. De andere verdachten in de zaak staan (nog) niet terecht. ,,Over een aantal is nog geen beslissing genomen", zei de officier. Onduidelijk is of de hele organisatie inmiddels in beeld is. De ontvoerde chauffeur werd in de buurt van de Steeg in Gelderland uit de auto gezet. Hij stapte ondanks de bedreigingen wél naar de politie. ,,Ik heb twee uur in doodsangst gezeten", heeft hij tegen de politie verteld. ,,Ik heb maanden in angst geleefd. Ik heb nog steeds een onveilig gevoel." Op 23 november doet de rechtbank uitspraak.

Veluwe