Volledig scherm
© ANP

OM eist 9 en 4 jaar cel voor neersteken Puttenaar Wilco Viets

De 25-jarige Pool die in juni Puttenaar Wilco Viets neerstak moet 9 jaar de cel in. Dat heeft de officier van justitie vandaag geëist tijdens de rechtszaak in Zutphen. De vrouwelijke verdachte (19) moet 4 jaar achter slot en grendel, vindt het Openbaar Ministerie.

Viets wilde de twee mensen een lift geven, omdat zij radeloos ronddwaalden en naar de politie wilden. De Pool was onder invloed van drank en drugs toen hij Viets meerdere malen met een mes stak. Hij zou gehandeld hebben in een psychose.

Voor de Puttenaar is de gebeurtenis om meerdere redenen wrang. Hij zat zelf jarenlang onterecht vast voor de moord op dorpsgenoot Christel Ambrosius. Viets werd in juni voor de ogen van zijn dochter gestoken in hoofd, hals, borst, arm en hand, terwijl hij de twee verdachten uit Polen slechts een handje wilde helpen.

Slachtoffer Viets breekt meerdere momenten in de rechtszaal en hij zegt dat zijn leven totaal veranderd is. Viets raakte zwaargewond. 

De officier van justitie in het requisitoir: ,,Hij wilde zijn kinderen leren open en eerlijk te zijn, hij wilde het goede voorbeeld geven door iemand te helpen. Een mooi en te waarderen gebaar, dat hij bijna met zijn leven moest bekopen. Maar voor ons allemaal, zeker voor de inwoners van Putten, is dit een afgrijselijk verhaal. De gedachte dat je zo gestraft wordt voor een daad van vriendelijkheid roept ongeloof op en versterkt gevoelens van onveiligheid.”

De mannelijke verdachte was was minder toerekeningsvatbaar, maar niet in het geheel ontoerekeningsvatbaar. De keuze van Pool om drugs en drank te nemen speelt daar een rol in.

Volgens de officier van justitie is de Poolse vrouwook verantwoordelijk voor wat er gebeurde in juni. De twee tonen bovendien nauwelijks spijt, reden voor het Openbaar Ministerie om strenge straffen te eisen.

De twee moeten Viets een schadevergoeding betalen van meer dan 60.000 euro, eist de officier van justitie. 

Veluwe