Volledig scherm
Prinses Beatrix spreekt in Putten met nabestaanden van de razzia. © Rob Voss

Prinses Beatrix spreekt in Putten met nabestaanden razzia

UpdatePrinses Beatrix is woensdagmiddag in Putten om te spreken met nabestaanden van de razzia van 1 en 2 oktober 1944, nu precies 75 jaar geleden. Ook woont ze een herdenkingsdienst bij.

Prinses Beatrix is woensdagmiddag rond vijf uur aangekomen bij het gemeentehuis in Putten. Daar zijn naast burgemeester Lambooij ook de Gelderse Commissaris van de Koning John Berends en staatssecretaris Paul Blokhuis aanwezig. Beatrix heeft daar ontmoetingen gehad met nabestaanden van de uit Putten weggevoerde mannen. 

Volledig scherm
De aankomst van prinses Beatrix bij het gemeentehuis van Putten. © Niek Megens

Oude Kerk

Vanuit het gemeentehuis is Beatrix vervolgens naar de Oude Kerk gegaan, waar ze de speciale herdenkingsbijeenkomst bijwoont. Tijdens deze bijeenkomst spreekt ook staatssecretaris Blokhuis. De aanwezigen zingen psalm 84, verzen 3 en 4. Deze werden ook door de gevangen genomen mannen gezongen voordat zij op 2 oktober 1944 de kerk verlieten, waarna ze via station Putten met de trein naar Kamp Amersfoort werden gebracht. 

Volledig scherm
Staatssecretaris Paul Blokhuis, hier links van prinses Beatrix, is ook aanwezig bij de dienst. © Rob Voss
Volledig scherm
Staatssecretaris Blokhuis spreekt tijdens de dienst. © Niek Megens
Volledig scherm
Een lange rij van mensen staat voor de ingang van de kerk. © Niek Megens

Vrouw van Putten

Als de herdenkingsbijeenkomst is afgelopen, gaan de aanwezigen naar het monument, de Vrouw van Putten, dat herinnert aan het drama. Hier is Beatrix niet meer bij aanwezig. De nabestaanden ontmoeten elkaar na de herdenking bij Zalen- en Crongrescentrum De Aker in Putten voor een gezamenlijke maaltijd.

Volledig scherm
Prinses Beatrix is na de herdenkingsbijeenkomst per auto vertrokken. Links de Gelderse Commissaris van de Koning, John Berends. © Rob Voss
Volledig scherm
De kranslegging bij het monument, de Vrouw van Putten, gebeurde door onder meer burgemeester Henk Lambooij, staatssecretaris Blokhuis en de Gelderse Commissaris van de Koning, John Berends. Ook Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, was aanwezig. © Niek Megens

Het is 75 jaar geleden dat de Duitsers Putten binnenvielen en de mannen uit het dorp afvoerden naar concentratiekampen. Het verdriet in het Veluwse dorp is nog altijd groot.

Volledig scherm
Prinses Beatrix met rechts burgemeester Henk Lambooij. © Rob Voss
  1. Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Je vaccinatie halen die je beschermt tegen infectieziekten? Dat kan je maar beter wél doen. Hoewel stafarts jeugdgezondheid Marjolein van der Laan van GGD Noord- en Oost-Gelderland ieders keuze respecteert, hoopt ze toch de vaccinatiegraad in haar werkgebied te verhogen. Een proef in zes gemeenten op de Noord Veluwe is een van de maatregelen. Van der Laan: ,,Alle jongeren die zijn opgeroepen voor de meningokokkenvaccinatie, krijgen de mogelijkheid andere gemiste vaccinaties alsnog te krijgen.”

Veluwe