Volledig scherm
Putten krijgt er twee nieuwe straatnamen bij. © de Stentor

Putten krijgt er twee nieuwe straatnamen bij

Twee Puttense dorpsiconen worden door postuum geëerd. De gemeente heeft besloten een straat te vernoemen naar voormalig boswachter Peter Kieft en gewezen burgemeester Aad Berkhout. 

Het Boswachter Kieftpad is de nieuwe naam voor de huidige Lijsterbeslaan in het Putterbos. Peter Kieft (1907-1984) was boswachter in het Putterbos van 1930 tot 1984. Vanuit die functie heeft hij het Putterbos mede vorm gegeven. De laan die nu naar hem wordt vernoemd, heeft hij zelfs eigenhandig aangelegd. Kieft is tot aan zijn dood op 77-jarige leeftijd boswachter gebleven. De onthulling van het straatnaambord vindt naar verwachting na de zomer plaats.

Matchpoint

Het duurt nog wat langer voor het bordje met de naam Burgemeester A.J. Berkhouthof onthuld wordt. ‘Zijn’ straat maakt deel uit van het bouwproject aan de inbreidingslocatie Matchpoint. Dat start waarschijnlijk pas dit najaar. Volgens de huidige planning worden de eerste woningen halverwege 2020 opgeleverd. Rond die tijd zal ook het straatnaambord te zien zijn.

Volgens het college was Aad Berkhout (1932-2001) in de periode 1978 -1997 een zeer betrokken ‘burgervader’ die veel voor de Puttense samenleving heeft betekend. Veel inwoners van Putten denken nog steeds met warme gevoelens aan hem terug.

Metamorfose

Als ex-wethouder van Arnhem trad Berkhout in 1978 aan als burgemeester. Het was een periode van economische recessie. Met vriendelijkheid en overtuigingskracht kweekte hij begrip voor de financiële situatie. Bovendien wist hij, samen met de wethouders, zeer slagvaardig met de situatie om te gaan. Door alle tegenslagen heen was het belastingniveau in Putten lange tijd het laagste van Nederland. Onder zijn leiding onderging het toenmalige winkelcentrum een metamorfose en kwamen er voorzieningen als een openbare gemeenschappelijke bibliotheek. Ook op sociaal-cultureel gebied veranderde er veel.

Veluwe