Volledig scherm
Het gemeentehuis van Putten. © Foto: Google Streetview

Puttense historie in een modern jasje

PUTTEN - Oud in een modern jasje. Dat is het idee van de raadswerkgroep die de Puttense historie op 21e-eeuwse wijze wil vastleggen en vertellen.

Tijdens de behandeling van de begroting van de gemeente Putten kreeg de werkgroep 20.000 euro toebedeeld om een plan van aanpak te maken. Dit geld komt beschikbaar door een raadsbreed ingediende wijziging op de begroting.

Wilma van Voorst-Ruiter (Wij Putten) is de kartrekker van het project. Op persoonlijke titel nodigde zij een jaar geleden van elke raadspartij één persoon uit om samen met het Puttens Historisch Genootschap en de Stichting Oktober 44 om tafel te gaan zitten. De werkgroep gaat boven de politiek uit 'want de historie is van ons allemaal'.

Overzien
"We zijn wel bij elkaar geweest, maar het liep niet lekker door. Met de 20.000 euro kunnen we een derde partij aantrekken, die geen banden heeft met Putten en voor ons kan overzien wat hier allemaal is gebeurd", is Van Voorst verheugd met het geldbedrag.

De razzia en de Tweede Wereldoorlog zullen een prominente rol hebben bij de uitwerking van de plannen. "Maar we willen het breder trekken. Dus is er bijvoorbeeld ook aandacht voor hoe het land vroeger werd bewerkt."

Filmpjes
Putten kent al de musea Tien Malen en Mariahoeve en Oktober 44 heeft een rijke verzameling geschiedschrijving over de razzia. Toch is Van Voorst niet bang voor doublures. "Het idee is om met 'oral history' te werken, waarbij filmpjes worden getoond waarin mensen hun verhaal vertellen."

Fietsroute
Waar die vertoond gaan worden, is nog niet duidelijk. Van Voorst: "Misschien wel met een permanente expositie in Stroud of door uitbreiding van de gedachtenisruimte met een filmzaaltje. Ook zouden filmpjes over het boerenleven bij de Mariahoeve een plek kunnen krijgen. Het is de bedoeling dat we elkaar kunnen versterken. Hoe mooi zou het zijn als je bij de VVV een fietsroute kunt krijgen die langs alle plekken gaat waar dit tentoongesteld wordt?"

Veluwe