Volledig scherm
PREMIUM
Het publiek blijft op veilige afstand van het Putter Stoomgemaal, terwijl de oud-scheepsmachinist het stoomgemaal toont en er met passie over vertelt. © Ruben Schipper

Putter gemaal is voor zeemannen op de wal een paradijsje

Het Putter Stoomgemaal in de Arkmeense polder was zaterdag op Nationale Monumentendag opengesteld voor het publiek. Van de kolengestookte ketel, de torenhoge schoorsteen en het draaiende schoepenrad tot de machine, het hart van het gemaal.

Zijn zeebenen verraden hem als hij enigszins waggelend de machinekamer binnengaat van het stoomgemaal. Het ruikt naar olie in de geheimzinnige ruimte die geschapen lijkt door professor Haddock uit Kuifje. Waartoe al die schoepen, koperen kranen, ventielen en vette heen en weer gaande stangen? Waarom die hete ruimte ernaast waar iemand kolen in een groot brandend gat gooit? 

  1. Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet
    PREMIUM

    Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet

    Er zijn kritische kanttekeningen te plaatsen bij de petitie van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en zestig natuurorganisaties om een verbod in te stellen op grootschalige bomenkap, aldus hoogleraar bosecologie en bosbeheer (Wageningen Universiteit) en adviseur bij Staatsbosbeheer Frits Mohren. Dat Staatsbosbeheer haar eigen beleid nu onder een vergrootglas legt, noemt Mohren desondanks ‘verstandig’. ,,Maar de reguliere houtkap is van een heel andere orde van grootte dan nu wordt voorgespiegeld.”

Veluwe