Volledig scherm
De stukken van het proces inzake de moord op Rowena Rikkers, beter bekend als het ‘meisje van Nulde’, die zijn gebruikt tijdens de rechtbankzittingen in 2003. © ANP/archief

Tbs van moordenaar ‘meisje van Nulde’ toch met jaar verlengd

Mike J., die is veroordeeld voor de moord op ‘het meisje van Nulde’, blijft een jaar langer in tbs-behandeling. Dat heeft de rechtbank in Zutphen bepaald. De officier van justitie had twee jaar geëist.

Het advies van de behandelende kliniek luidde aanvankelijk tbs-verlenging met één jaar. De veroordeelde stiefvader van Rowena Rikkers maakte lange tijd een stabiele indruk op zijn behandelaars. Er waren vergevorderde plannen voor resocialisatie buiten de kliniek. De officier van justitie eiste dan ook één jaar verlenging tijdens de pro forma zitting. 

Klachten

In juni van dit jaar stelde de kliniek echter een aanvullende rapportage op, waarin het advies werd gewijzigd naar nog eens twee jaar tbs. J. maakte niet langer een stabiele indruk. Hij was in zichzelf gekeerd. Dat had te maken met fysieke klachten waarvoor hij zwaar aan de medicijnen zit en met spanningen over de zitting bij de rechtbank. 

Twijfels

Daarnaast kampte J. met hevige twijfels die bij hem zijn ontstaan over zijn beoogde nieuwe woonplaats. Hij wilde niet dat de kliniek zijn gegevens zou delen met de gemeente. Daardoor ontstond er een impasse tussen hem en zijn behandelaars. De officier van justitie ging mee met dit aangepaste advies en wijzigde haar aanvankelijke eis van één jaar naar twee jaar tbs.

Deskundigen

De rechter houdt het nu toch bij één jaar verlenging van de maatregel. De rechtbank volgt hiermee het oordeel van de externe deskundigen die op de inhoudelijke behandeling van twee weken geleden adviseerden dat het beter is om over een jaar opnieuw te bekijken hoe de ontwikkeling van J. ervoor staat. ,,Zo houden we  een vinger aan de pols’’, motiveerde de rechter het besluit. ,,Bovendien moet hij leren omgaan met voor hem spannende en ongemakkelijke situaties waarin hij wordt geconfronteerd met het delict, zoals dit soort zittingen.’’

Veluwemeer

Mike J. was de stiefvader van Rowena Rikkers. Het meisje overleed in 2001 op 4-jarige leeftijd aan mishandelingen. Haar lichaamsdelen werden in delen teruggevonden in Hoek van Holland en in het Veluwemeer bij Strand Nulde. Mike J. werd veroordeeld voor doodslag en kreeg twaalf jaar cel met tbs. De tbs ging in 2009 in.

  1. Joodse werkkampen in Oost-Nederland: ‘geniaal bedacht’, de wachtkamers van Auschwitz stonden om de hoek
    PREMIUM
    Kaart

    Joodse werkkampen in Oost-Nederland: ‘geniaal bedacht’, de wachtka­mers van Auschwitz stonden om de hoek

    De Joodse werkkampen zijn een bijna vergeten bladzijde in de geschiedenis van de Holocaust. Hier werden Joodse mannen in 1942 gescheiden van hun gezinnen, systematisch tewerkgesteld en afgevoerd naar Westerbork. Op Holocaust Memorial Day herdenken we de bevrijding van Auschwitz, komende maandag is dat 75 jaar geleden. De werkkampen functioneerden zo als het voorportaal van Auschwitz en de andere vernietigingskampen. En ze stonden om de hoek, bijvoorbeeld in Heino, Ruurlo, Ommen, Kloosterhaar, Staphorst, Putten en Nunspeet. ,,Het was geniaal bedacht.”

Veluwe