Van Klaagzang naar Hoop in Putten trekt veel mensen

VideoDe voorstelling 'Van Klaagzang naar Hoop’ over de nasleep en de gevolgen van de razzia in Putten heeft vrijdagavond twee drukbezochte uitvoeringen gehad.

De twee voorstellingen van vandaag, zaterdag, zijn nog niet uitverkocht. De toneeluitvoering is een productie van Theaterhuis Wild Zwijn uit Putten, die dankzij een subsidie van Erfgoed Festival Gelderland is gerealiseerd. Daarnaast kreeg Wild Zwijn voor dit project subsidie van het Rabo Stimuleringsfonds en Kringloop Overnodig Putten.

Het is een toneelvoorstelling over een zeer gevoelig onderwerp in Putten, namelijk de nasleep van de razzia op 1 en 2 oktober 1944 in Putten, waar 659 mannen werden weggevoerd naar concentratiekampen, van wie de meesten niet terugkeerden. Wat betekent oorlog voor de achterblijvers, is de vraag in het theaterstuk. In het stuk speelt ook een vrouw uit Syrië mee, die is weggevlucht voor de oorlog in dat land. Kan een mens nog blij zijn na zo'n rampzalige gebeurtenis? 

Theatermaker Elly van Geest is blij dat het theaterstuk met dit zware thema goed ontvangen is in Putten.  ,,De eerste twee voorstellingen waren zo goed als uitverkocht, met in totaal 220 verkochte kaarten. Voor de twee uitvoeringen op zaterdag om 17 en 20 uur zijn nog kaarten verkrijgbaar.''

Het stuk werd opgevoerd in de open lucht. De start was bij het herdenkingsmonument van de Vrouw van Putten, waarna de toeschouwers en de spelers zich verplaatsten naar het schoolplein van De Korenbloem aan de overkant van de straat.

Uitvoering de Razzia bij het beeld 'De vrouw van Putten' en later bij school de Korenbloem.
Volledig scherm
Uitvoering de Razzia bij het beeld 'De vrouw van Putten' en later bij school de Korenbloem.

Veluwe