Volledig scherm
De vermiste Hyacinthe. Beloning bij terugkomst: 500 euro of een kitten uit een volgend nestje. © [FOTOBRON]foto eigen foto

Vermissing showpoes Hyacinthe drijft Puttense tot wanhoop

PUTTEN - Hyacinthe is niet alleen een hele goede showpoes maar bovenal de lievelingspoes van Joyce Smit uit Putten. Niet voor niets zet ze alles op alles om de vermiste chartreux terug te vinden.

Haar opsporingsbericht op Facebook wordt massaal gedeeld en de reacties stromen binnen, maar tot nu toe zonder het gewenste resultaat. "Ik heb de brandweer Putten gebeld. Die hebben een warmtedetector en ik heb gevraagd of ze daarmee rond mijn huis willen komen zoeken. Misschien ligt ze ergens verscholen in de struiken, het gras of in de bosjes." De brandweer heeft laten weten geen 'heil te zien' in de inzet van de warmtedetector omdat het apparaat 'niet overal doorheen registreert'.

Smit is radeloos en staat voor een groot raadsel. Nu bijna twee weken geleden ging ze naar bed in de wetenschap dat Hyacinthe er nog was. De volgende morgen, op woensdagochtend, werd ze wakker en was de showpoes verdwenen. "We zijn alles nagegaan. De meest logische verklaring is dat ze mee naar buiten is geglipt toen mijn man die nacht buiten een sigaartje ging roken."

Hyacinthe is in principe een binnenkat, maar mocht af en toe ook naar buiten. Net als Hyacinthe's dochter en nog twee andere katten van hetzelfde ras. "Alleen als ik er bij ben en één voor één. Meestal als ze nog moeten eten. Dan hoef ik maar met het bakje te rammelen en dan komen ze naar binnen."

Lieveling
Hoewel Smit zich nog altijd omringd weet door nog drie chartreuxkatten, gaat de vermissing van Hyacinthe haar erg aan het hart. "Het is mijn lievelingspoes. Dat komt door haar karakter en de band die ik met haar heb. Hyacinthe loopt de hele dag achter me. Veel meer dan de andere drie." Joyce gaat er niet van uit dat de kat is aangereden. "Dan had ik haar wel gevonden. We hebben echt alles afgezocht."

De kans dat ze door iemand is meegenomen acht ze kleiner, maar sluit ze niet uit. "In deze omgeving zijn er veel recreanten. Misschien heeft iemand wel gedacht, wat een mooie kat, die neem ik mee. Maar daarom heb ik een beloning van 500 euro uitgeloofd of een kitten uit een volgend nestje. Als ze toch is meegenomen, hoop ik dat ze om die reden wordt teruggebracht."

Volledig scherm
Joyce Smit heeft nog meer chartreuxkatten in huis maar Hyacinhte was haar lieveling. © [FOTOBRON]foto Ruben Schipper

Veluwe