Vertraging verbouwing Stroud in Putten vraagt aanpassingsvermorgen partijen

PUTTEN - De vertraging van de verbouwing van MFC Stroud in Putten heeft gevolgen voor de organisatie van de zorgpartijen die er gehuisvest worden en de programmering van het theater.

Theatervoorzitter Astrid van Schaik: "Het zier er naar uit dat we voor de eerste helft van het theaterseizoen mogelijk in Het Koetshuis van Schovenhorst blijven. Dat moet nog overlegd worden met het landgoed. Dat betekent dat onze programmeur Rosemarie Landman er alles aan gaat doen dat we drie grote, al geboekte, producties naar de tweede helft moeten zien te krijgen. En ze moet voor die eerste helft op zoek naar kleinere producties."

Als vice-voorzitter van Stroud weet Van Schaik dat ook de welzijnsorganisaties zich organisatorisch en planmatig moeten aanpassen. "Daarom moest het bericht ook de deur uit dat er zes maanden vertraging zit in de verbouwing. Die partijen weten anders ook niet waar ze aan toe zijn."

Daarnaast hoopt Van Schaik dat afgewezen aanvragen voor evenementen voor de eerste maanden van 2017 alsnog terugkomen. "Onder het mom: we zitten er nog."

In december 2015 stelde de gemeenteraad 1,5 miljoen euro beschikbaar voor de verbouwing. Deze zou in januari beginnen. Het adviesbureau kan met de plannen niet binnen het budget blijven en komt op 580.000 eruo meer uit. Te veel, oordeelde het college en dus werd de stuurgroep teruggestuurd naar de tekentafel.

De zes maanden zijn volgens Van Schaik ruim genomen. "Het kunnen ook drie of vier maanden worden. Maar we kunnen er niet nog een keer mee aankomen dat het nog langer duurt. Het is beter om straks te kunnen zeggen dat het een keer meevalt."

De budgetoverschrijding valt niet goed bij de raadsfractie Wij Putten. "Daar ben ik niet blij mee", laat Wilma van Voorst van Wij Putten weten. De fractie stelde half oktober al vragen aan het college dat er geen verbouwingsactiviteiten zichtbaar waren. "De antwoorden kreeg ik donderdag pas."

De reden voor dat late antwoord is nu duidelijk. Het college was in gesprek met Stroud en de antwoorden zijn gebaseerd op het laatste nieuws van de budgetoverschrijding en het uitstel.

"Heel erg jammer voor onze inwoners", is Van Voorst teleurgesteld. "Voor onze partij was het belangrijkste punt dat de zorginstellingen onder één dak komen. Dan hoeven mensen niet meer verdeeld over het hele dorp op zoek naar hun zorg. Een theaterzaal erbij is mooi meegenomen, maar niet het uitgangspunt. We hebben met veel moeite die 1,5 miljoen vrijgemaakt. Daar mag Stroud de handen voor dichtknijpen. Als dat 5 of 6 ton meer wordt, ben ik er klaar mee."

Veluwe