Volledig scherm
© Ruben Schipper

Video | Theater Stroud in Putten pakt weer groots uit

PUTTEN - Van intiem, huiselijk naar groot met een tribune. Dat is de verandering die Theater Stroud volgend seizoen gaat meemaken. Voor de programmering van de voorstellingen vraagt dat aanpassingsvermogen.

Rosemarie Landman die al tientallen jaren theatervoorstellingen boekt, neemt die uitdaging graag aan. Voor het lopende seizoen moest ze door de verbouwing van MFC Stroud in het centrum van Putten zoeken naar kleinschalige producties die goed passen in de uitwijklocatie Het Koetshuis op landgoed Schovenhorst. ,,Ik vond het een hele spannende opdracht. Ik dacht dat het me niet zou lukken, maar toch wel. Daarvoor heb ik heel veel gelezen en het viel me op dat op dit gebied hele mooie producties zijn. Ik heb wel duizend dingen gezien, maar ben voor de krenten in de pap gegaan."

Kwaliteit
De keuze van Landman om voor 'kwaliteit' te gaan heeft al drie achtereenvolgende uitverkochte voorstellingen opgeleverd. Cabaretier Javier Guzman, het duo Speelman & Speelman en de show van Syb van der Ploeg en Wiebe Kaspers trokken een volle bak. ,,Het lijkt makkelijk om maar zeventig kaarten te hoeven verkopen. Maar we hebben elke keer ook een wachtlijst."

Theatervoorzitter Astrid van Schaik legt uit dat er bewust gekozen is om tijdens de verbouwing de voorstellingen door te laten gaan. ,,Als je niet zichtbaar bent is er geen theater en gaan de spotlights echt uit."

Gelredome
Van der Ploeg, die ook in het Gelredome voor 30.000 mensen heeft gespeeld, laat zijn Puttense publiek weten dat er dan 'heel hard meegezongen wordt'. "Kan dat hier ook?", vraagt hij. Voorzichtig komen de stemmen los en de handjes op elkaar. De zanger vertelt na afloop dat hij beseft dat mensen zich in een kleine setting 'ongemakkelijk' voelen.

Voor Landman moet de knop van klein naar groot weer om. Stroud biedt volgend seizoen met een tribune goed zicht op het podium voor 300 mensen. Daarmee wordt korte metten gemaakt met de algemene klacht dat de artiest niet goed te zien was.

Syb van der Ploeg treedt op in het Koetshuis in Putten

Veluwe