Volledig scherm
© Thinkstock

Vrijstaat naar de rechter voor schadevergoeding

PUTTEN - Familie Van der Meer uit Kootwijkerbroek, beter bekend als ingezetenen van de Veluwse Israel Vrijstaat aan de Pasdijk in Putten, is naar de rechter gestapt om een schadevergoeding van de gemeente Putten.

Volgens vader en zoon Pieter van der Meer is hen in de afgelopen jaren veel leed berokkend door de gemeente. De familie had in haar bos paden en bruggetjes aangelegd en zonder vergunning houten bouwwerken neergezet. Die zijn indertijd onder politiebegeleiding verwijderd. De rekening daarvoor moet de familie nog altijd betalen.

Vervolgens kwam er een executieveiling van het stuk bos, in opdracht van de gemeente. De familie zag alle juridische procedures als oorlogshandelingen gericht aan hun vrijstaat. Maar dat weerhield de gemeente er niet van om te proberen om alle gemaakte kosten terug te krijgen. Inmiddels draaien vader en zoon Van der Meer de rollen om: zij hebben twee advocaten in de arm genomen en willen schadevergoeding. Ook moet de executieveiling ongedaan worden gemaakt. Bovendien wil de familie het stuk bos terug. Daar hebben zij naar eigen zeggen recht op vanwege 'onwettige handelingen der ambtenaren'.

Veluwe