Volledig scherm
Wethouder Gerbert Priem legt met onmiddellijke ingang zijn werk neer in Putten © Ruben Schipper

Wethouder Gerbert Priem in Putten stapt op

Gerbert Priem (ChristenUnie) legt per medio februari zijn functie als wethouder van de gemeente Putten neer. 

De wethouder heeft burgemeester Henk Lambooij hiervan dinsdagochtend in kennis gesteld tijdens de vergadering van burgemeester en wethouders, waar hij zijn ontslag heeft ingediend. Priem is van mening dat hij er niet in voldoende mate in is geslaagd de belangen van de inwoners van Putten te dienen.

In zijn ontslagbrief geeft Priem aan dat er tal van factoren zijn te benoemen die zijn functioneren niet vergemakkelijken. Hij wijst daarbij op de omvang van de portefeuille, de stapeling van veranderingen binnen het sociale domein en de aanzienlijke ambities op het gebied van duurzaamheid. 

Emotioneel

Priem wil op dit moment niet persoonlijk reageren, omdat het ontslag hem emotioneel zwaar valt. Via een persbericht laat hij weten: ,,Maar ik vind dat je vooral naar jezelf moet kijken. Dat heb ik de afgelopen week, gesteund door mijn naasten, gedaan. Samen hebben wij de conclusie getrokken dat het beter is te stoppen als wethouder. Dat valt mij zwaar, maar Putten en de Puttenaren hebben recht op een bestuurder die vol in zijn kracht staat.”

Volgens burgemeester Lambooij toont het besluit van wethouder Priem eens te meer aan dat het wethouderschap veelomvattend en zwaar is. De burgemeester stelt in hetzelfde persbericht: ,,Ik heb respect voor het besluit en de ingetogen wijze waarop hij dat in zijn ontslagbrief onder woorden heeft gebracht.”

Kwetsbare inwoners

Fractievoorzitter Lubbert van den Heuvel van de ChristenUnie Putten geeft via een persbericht de volgende reactie: ,,Gerbert Priem heeft zich in de afgelopen jaren als wethouder met hart en ziel ingezet voor onze inwoners. De meest kwetsbare inwoners van Putten hadden daarbij zijn bijzondere aandacht.”

,,Daarbij is Gerbert ook gewoon een buitengewoon prettig en loyaal mens om mee samen te werken. Wij danken Gerbert voor zijn inzet voor Putten en wensen hem en zijn naasten het allerbeste en Gods zegen toe voor de toekomst.”

De fractie beraadt zich over de opvolging van Priem. Volgens Van den Heuvel heeft de partij enkele kandidaten die geschikt zijn. Zelf wordt hij geen wethouder, benadrukt hij.

Te dure jeugdzorg

Gerbert Priem werd wethouder in Putten in september 2017. Hij kreeg een hoofdpijndossier op zijn bord als wethouder van sociale zaken. De gemeente Putten kampt, zoals verschillende andere gemeenten in Nederland, met miljoenentekorten op de jeugdzorg. Priem introduceerde twee praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijken, die ervoor moeten zorgen dat minder jongeren direct worden doorverwezen naar dure tweedelijns jeugdzorg.

Verder heeft Priem met ingang van dit jaar de toegang tot de jeugdzorg in Putten uit handen genomen van Buurtzorg Jong. De intake heeft hij naar de gemeente toegehaald. 

Veluwe