Wietze Landman zou het liefst zien dat iedereen een tekenkaart in zijn portemonnee heeft. Met het pasje kan een teek 'tijdig en op de juiste manier' worden verwijderd.
Volledig scherm
PREMIUM
Wietze Landman zou het liefst zien dat iedereen een tekenkaart in zijn portemonnee heeft. Met het pasje kan een teek 'tijdig en op de juiste manier' worden verwijderd. © Ruben Schipper Fotografie

Wietze uit Putten wenst in elke portemonnee een pasje dat een teek er ‘snel en effectief’ uit wipt

Deze dagen is het de Week van de Teek. Meer dan een miljoen keer per jaar bijten deze parasitaire spinnetjes mensen in Nederland. Een gevaar, want in een kwart van de gevallen is de teek besmet en brengt hij de ziekte van Lyme over. Wietse Landman van Tekenkaart Nederland uit Putten adviseert daarom iedereen een tekenkaart in de portemonnee mee te nemen. Een pasje waarmee het beestje snel en effectief verwijderd kan worden.  

 1. Een pony in de zorg, helpt dat écht? ‘Zet er een op de binnenplaats van elk verpleeghuis in Nederland’
  PREMIUM

  Een pony in de zorg, helpt dat écht? ‘Zet er een op de binnen­plaats van elk verpleeg­huis in Nederland’

  Bij verpleeghuis Zorgerf Buiten-land in Putten zijn ze er al lang van overtuigd: mensen met dementie functioneren beter en zijn gelukkiger als ze regelmatig contact hebben met dieren of als ze in de tuin kunnen werken. Twee onafhankelijke wetenschappelijke onderzoekers nemen de werkwijze in Putten nu onder de loep, om te kijken of het echt zo is; functioneren mensen met dementie beter op een zorgboerderij dan in een regulier verpleeghuis?
 1. Middelbare scholen strooien met zelftests, maar: ‘Ik steek echt niet twee keer per week stokje in mijn neus’
  PREMIUM
  video
  6

  Middelbare scholen strooien met zelftests, maar: ‘Ik steek echt niet twee keer per week stokje in mijn neus’

  Dozen vol zelftests zijn afgeleverd bij het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo, net als bij alle andere scholen in het land. Bedoeld om uit te delen aan leerlingen zodat ze zich twee keer per week kunnen testen op corona. ,,Ik wil het best doen, maar dan misschien eens in de paar weken. Ik hoef niet twee keer per week zo’n stokje in mijn neus als ik me verder prima voel’’, zegt brugklasser Julia (13).
 2. Ultiem protest tegen sluiting dagbesteding Wezep: ‘Haal ons alsjeblieft niet uit elkaar’
  PREMIUM

  Ultiem protest tegen sluiting dagbeste­ding Wezep: ‘Haal ons alsje­blieft niet uit elkaar’

  Boos en verdrietig zijn ze, cliënten van de dagbesteding van Interakt Contour in Wezep. Ze voelen zich de dupe van een besluit van die organisatie om te stoppen met een deel van de dagbesteding, omdat ze ‘niet aan de knellende nieuwe eisen van de Veluwse gemeentes kan voldoen’. Met een stil protest hopen de bewoners het doemscenario - dat de hechte groep uit elkaar valt - alsnog te kunnen keren.

Veluwe