Volledig scherm
Een sleutelkastje. Hier wordt een SKG goedgekeurde sleutelkluis gemonteerd. Foto: ANP

Wij Putten krijgt zijn zin met subsidie sleutelkast

PUTTEN - Putten vergoedt 75 procent van de kosten voor een gecertificeerd alternatief voor de sleutelkastjes. Het kastje is doelwit van inbrekers.

De (on)veiligheid van sleutelkastjes in Putten wordt aangepakt. Een subsidieregeling moet mensen stimuleren alternatieve oplossingen met een SKG-keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) aan te schaffen.

Het paradepaardje van de lokale partij Wij Putten is met een amendement (wijziging) op de begroting formeel op de politieke agenda komen te staan. De partij heeft dit jaar meermalen haar zorgen geuit over de veiligheid van de kastjes waarin de sleutel van de woning, beveiligd door een code, wordt bewaard. Met name thuiszorgorganisaties maken hier gebruik van om bij de cliënt binnen te komen.

Ook inbrekers hebben het kastje ontdekt. Ze slopen het ding, pakken de sleutel en slaan hun slag. In Putten, en op de Veluwe in het algemeen, is dit meermalen gebeurd. Landelijk is een trend zichtbaar: in 2014 zijn 649 inbraken op deze wijze geregistreerd; in 2012 was dit 200 keer.

Wij Putten diende tijdens de behandeling van de begroting samen met CDA en ChristenUnie een amendement in om een subsidieregeling voor de jaren 2017 en 2018 in te voeren. Hiervoor wordt een budget van 30.000 euro vrijgemaakt. De subsidie is bedoeld voor mensen die aanspraak kunnen maken op de gemeentelijke tegemoetkoming voor chronisch zieken.

De partijen willen dat er gekeken wordt naar alternatieven, want ze zijn het met de tegenstanders eens dat een sleutelkastje juist ook verraad dat achter die deur een hulpbehoevend iemand woont. Een voorbeeld hiervan is een slot dat van de buitenkant niet op een sleutelkastje lijkt, maar wel een vergelijkbare functie heeft.

De aanschaf en montagekosten van gecertificeerde alternatieven worden voor 75 procent gesubsidieerd, met een maximum bedrag van 300 euro. Lubbert van den Heuvel (CU) voegde daar aan toe dat er ook gekeken moet worden naar herbruikbaarheid van de oplossing. "Want vaak zijn deze voorzieningen voor een kortere duur."

VVD, Gemeentebelangen en SGP waren niet zo gecharmeerd van het voorstel. Zij vinden dat de toegang tot een woning tot de eigen verantwoordelijkheid van de bewoner dan wel thuiszorgorganisatie behoort. Bert Klompenhouwer (VVD) vindt de doelgroepomschrijving bovendien niet helder. Hij vroeg zich af of chronisch ziek de enige indicatie is, of dat mensen daarnaast ook niet zelfstandig naar de deur kunnen komen.

De steun van de tegenstemmers was niet nodig, want ook met de indienende partijen was er een meerderheid voor het amendement.

Veluwe