Volledig scherm
© RGB Stock

Wildwaterbaan stap dichterbij voor zwembad in Putten

PUTTEN - De second opinion van een tweede adviesbureau heeft een positieve uitkomst voor de wildwaterbaanwens van het stichtingsbestuur van het Bosbad Putten.

Burgemeester en wethouders stellen de raad voor om garant te staan voor 2,9 miljoen euro zodat de wilwaterbaan kan worden aangelegd. In de begroting werd hierover op het laatste moment al een korte paragraaf toegevoegd. Nu ligt er een concreet voorstel dat op 15 november in de commissie samenleving wordt besproken. Vervolgens staat het voor 1 december op de agenda van de gemeenteraadsvergadering.

Blij
Zwembadbestuursvoorzitter Gerrit Jan van der Schoor : "Wij zijn heel blij, maar totaal niet verbaasd. Wij dienen echt geen plannen in die heel risicovol zijn." Het eerste adviesbureau Tien twijfelde daar aan en adviseerde het college de stap niet te wagen.

"Zij zagen een risicofactor in de benodigde 214.000 recreatieve bezoekers om de wilwaterbaan te kunnen exploiteren. Dit jaar gaan we al de 190.000 halen, terwijl er was begroot op 164.000. En dat zónder een wildwaterbaan. Dan is de stap met zo'n baan naar 214.000 geen grote meer."

Garant staan
Het college heeft vertrouwen in het stichtingsbestuur en wil daarom garant staan voor de kleine drie miljoen euro. Wel zijn daar enkele voorwaarden aan verbonden. Zo blijft de subsidie met indexering voor de komende tien jaar op hetzelfde niveau (rond de 450.000 euro), zijn andere investering voor eigen rekening en risico van het stichtingsbestuur en verplicht het bestuur zichzelf aan te blijven tot de realisatie van de baan is voltooid.

Terugbetalen
Voor Van der Schoor allemaal punten die geen probleem opleveren. Hij doet daar zelfs nog een schepje bovenop: "We vragen geen hulp om het negatief eigen vermogen van bijna 600.000 euro recht te trekken. We vragen geen extra bijstand bij toekomstige (vervangings)investeringen, zoals bijvoorbeeld de 1,5 miljoen voor de beweegbare bodem die over tien jaar vernieuwd moet worden en de ramen en wanden rond het 25-meter bad. We vragen ook niet of de lening van de gemeente geschonken kan worden. Sterker nog, we hebben dit jaar al 25.000 euro van de 250.000 netjes terugbetaald. Daarnaast blijven we de jaarlijkse investering van 50.000 euro voor verbeteringen op ons nemen en nemen we ook de 60.000 euro voor het onderhoudsplan voor onze rekening."

Met die extra uitleg hoopt hij de raadsfracties tot een positieve stem te bewegen. "Ik heb er alle vertrouwen in. Altijd ook gehad, omdat we weten waar we het over hebben."

Mocht in december groen licht worden gegeven door de raad, dan kan volgens Van der Schoor na de zomer van 2017 de eerste paal de grond in. In het seizoen daarop kunnen bezoekers dan gebruik maken van de wildwaterbaan.

Veluwe