Volledig scherm
Onder meer aan bungaloweigenaren op recreatiepark De Oude Diest heeft de gemeente Putten dwangsommen opgelegd © Hemmy van Reenen

Zaak bij Raad van State: Putten denkt aan mildere dwangsommen recreatiewoningen

De gemeente Putten is aan het bekijken of zij de dwangsommen om illegale bewoning van recreatiewoningen tegen te gaan iets naar beneden kan bijstellen. Want het strenge beleid om de illegale permanente bewoning aan te pakken heeft zijn vruchten afgeworpen, zei een Puttense gemeentewoordvoerder vandaag bij de Raad van State. 

Die behandelde het hoger beroep van een eigenaresse van een recreatiewoning aan de Nieuwe Prinsenweg. Die kreeg van Putten de fikse dwangsom van 10.000 euro per maand(met een maximum van zes maanden) aan de broek, omdat zij permanent in haar recreatiewoning zou wonen. De raadsman van de eigenaresse ontkende dat zij permanent in de woning heeft gewoond. Want zij heeft op verschillende woonadressen in Ermelo ingeschreven gestaan. Haar hoofdwoning was in de buurgemeente en niet in Putten, aldus de raadsman tijdens de rechtszaak in Den Haag. 

Volgens de gemeentewoordvoerders zijn de bewijzen voor het daadwerkelijk permanent wonen in Ermelo flinterdun. Zo konden de eigenaar van de Ermelose woning en de buren zich niet herinneren haar ooit in de woning te hebben gezien. Ook voor de rest leek de Raad van State niet erg onder de indruk van de ‘bewijzen’ van de eigenaresse.

Puntje

Verder wees haar raadsman er op dat zijn cliënte een dwangsom van 10.000 euro niet kan opbrengen. Weliswaar staat haar Puttense recreatiewoning nu voor 130.000 euro te koop, maar door de hoge hypotheek houdt zij er niets aan over. ‘De reden dat ze de woning te koop heeft gezet is dat zij en haar partner niet meer in de recreatiewoning durven te komen. Zij zouden wel willen recreëren maar zijn bang dat de gemeente dat toch weer als permanent wonen beschouwt,’ aldus de raadsman. 

En die bleek wel een puntje te hebben. Want na doorvragen van de Raad van State erkende de gemeentewoordvoerder dat Putten mogelijk de dwangsombedragen gaat halveren(maximaal 3 x 5.000 euro), mede omdat eigenaren van leegstaande recreatiewoningen om dezelfde reden als de Ermelose niet meer aan toeristen durven te verhuren. Wel voegde de gemeentewoordvoerder er nog optimistisch aan toe dat de recreatieparken in Putten er nu weer prachtig bijliggen nu zo’n beetje alle illegale permanente bewoners zijn verdreven. Dus is er ook niet meer zo’n noodzaak om met hoge dwangsommen te dreigen. ‘Maar het is nog een voorstel, er is nog niets beslist,’ waarschuwde de Puttense zegsman. Uitspraak binnen enkele weken.

  1. Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristenbelasting groot vraagteken
    PREMIUM

    Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristen­be­las­ting groot vraagteken

    Steeds meer Veluwenaren bieden een slaapplek aan op boekingssite Airbnb. Toch is het voor gemeenten nog altijd lastig grip te krijgen dit relatief jonge fenomeen. Lokale overheden hebben vaak geen idee welke inwoners hun woning te huur aanbieden en het innen van toeristenbelasting gebeurt veelal op goed geluk. ,,We vertrouwen er maar op dat Airbnb'ers zich netjes aan de regels houden.’’

Veluwe