Volledig scherm
Boer Nico Kalter met het schaap dat de slachtpartij door een wolf in zijn weide in Laag Zuthem overleefde. © Luuk Wolters

26 schapen in Laag Zuthem doodgebeten door wolf

Het is zeker: een wolf heeft in Laag Zuthem 26 schapen doodgebeten. Het dier greep ook een schaap in een weiland er naast. Die bevestiging heeft schapenhouder Nico Kalter gekregen na DNA-onderzoek. 

,,Eigenlijk is het geen verrassing. Ik had het vermoeden al na het zien van de ravage in het weiland", reageert Kalter. Begin juni zagen hij en zoon Christian het bloedbad op de grens van Lierderholthuis en Laag Zuthem. Dertien schapen waren op slag dood. Veertien andere moest de veearts een spuitje geven. Zeven schapen overleefden de slachting, waarvan er drie later alsnog overleden. ,,Door stress of de antibioticakuur die niet aansloeg."

Schrik

Twee maanden na de slachting zit de schrik er nog goed in bij Kalter. Op meerdere plekken in Nederland duiken wolven op en net over de grens bij Coevorden is een roedel neergestreken. Wat als die gaat trekken, slaat de wolf dan opnieuw toe in Salland? Een troost: nu is bewezen dat zijn schapen zijn doodgebeten door een wolf, heeft Kalter recht op een vergoeding voor het verbeteren van de afrastering om zijn weilanden. 

,,Hoge rasters met zes of zeven stroomdraden. Dat is voor schapenhouders met een paar dieren bij huis te doen. Niet voor mij, met meerdere percelen ver van huis. Het kost me in totaal vele duizenden euro's", berekent Kalter, ,,maar zo'n vergoeding verzacht het leed niet."

Controleronde

Kalter heeft vijfhonderd schapen. In een stal liggen drie dieren die de slachting van twee maanden geleden overleefden. Met hen gaat het goed, ziet Kalter. ,,Ze vreten goed. Ik pas extra goed op hen. Net als op de andere schapen. Mijn zoon en ik blijven iedere avond een ronde maken langs alle schapen, om te zien of alles goed gaat, voordat ze de nacht in gaan."

Salland

poll

Martijn Dadema (Raalte) als burgemeester van Deventer: goede zaak?

Martijn Dadema (Raalte) als burgemeester van Deventer: goede zaak?

  • Ja, Dadema mag van mij burgemeester van Deventer worden! (35%)
  • Nee, Dadema moet burgemeester van Raalte blijven! (65%)
2293 stemmen