Volledig scherm
De afgebrande boerderij in Erichem. © Tom Hessels/Hessels Media

40.000 handtekeningen: Petitie tegen varkensbaron naar Tweede Kamer

updateDe petitie tegen ‘varkensbaron’ Adriaan Straathof wordt begin september aangeboden aan de Tweede Kamer. De petitie, die is opgezet door stichting Varkens in Nood, bereikte dinsdagmiddag tegen de verwachting van de stichting in binnen een week de benodigde 40.000 handtekeningen. 

Een aantal dat nodig is om het onderwerp op de agenda van de tweede kamer te zetten. “Begin september zullen we de petitie gaan aanbieden aan de Tweede Kamer. Het is in Den Haag nu nog zomerreces. Tot het einde van het reces gaan we proberen de 60.000 handtekeningen te verzamelen om zo nog sterker te staan”, laat Frederieke Schouten namens Varkens in Nood weten.

Vaste aanhang

Een groot deel van deze handtekeningen is echter verzameld bij de vaste aanhang van de stichting, erkent Schouten. “De ervaring leert ons dat het grote aantal handtekeningen bij een petitie van ons aan het begin vooral komt van onze eigen aanhang. Op Facebook hebben we bijvoorbeeld 50.000 volgers. Daarbij komen dan handtekeningen van bijvoorbeeld omwonenden van die stallen. Maar dat zijn er heel wat minder.” 

Zo kende Mariënheem, waar Straathof een bestaande stal verbouwd tot megastal voor 11.000 varkens, volgens het CBS in 2016 slechts 1461 inwoners. “Dat het alleen zo snel zou gaan hadden we niet verwacht. We gaan de petitie straks aanbieden aan de Tweede Kamer en dan houdt het voor ons op. Wij zullen geen rechtszaak gaan aanspannen, maar willen vooral dat het onderwerp besproken wordt. Vervolgens zullen we zien of Straathof ook een beroepsverbod in Nederland zal krijgen.”

Varkensbaron Straathof maakt zich niet druk om bezwaren tegen megastal
Petitie Varkens in Nood

Salland