Volledig scherm
PREMIUM
Samen met vrachtwagenchauffeurs en andere vrijwilligers bezorgen de organisatoren van de Truckrun door Salland jaarlijks circa 200 mensen met een verstandelijke beperking een hoop plezier (vlnr: Stefan Hondeveld, Linda Willems, Johnny Tutert en Erwin Bril. De vijftiende editie wordt komende zaterdag gehouden. © FOTO HISSINK

Alle beperkingen vallen weg tijdens Truckrun door Salland

Waar soortgelijke evenementen elders in rook opgaan, heeft de Sallandse Truckrun de vlam nog altijd vol in de pijp. Circa 200 mensen met een verstandelijke beperking maken zaterdag een toertocht door Salland als bijrijder in een vrachtwagen. De vijftiende editie van een evenement waar iedereen vrolijk van wordt.

Erwin Bril, voorzitter van Drivers Uut Salland (DUS), meldt schertsend dat ‘domme vrachtwagenchauffeurs’ toch nog wel wat kunnen. Wat heet? Wie een dergelijk evenement jaarlijks op rolletjes kan laten verlopen, moet zowel over enorm organisatievermogen als sociale intelligentie beschikken. De chauffeursvereniging en haar 130 vrijwillige hulpkrachten regelen alles zelf. Van de beveiliging van kruispunten tot het feestje dat losbarst zodra de laatste truck op de Kemphaan in Raalte is teruggekeerd.

 1. Syrisch gezin wil na vlucht niet leven van uitkering en begint eigen supermarkt in Raalte
  PREMIUM

  Syrisch gezin wil na vlucht niet leven van uitkering en begint eigen supermarkt in Raalte

  In strakke, nette kleding staat Louai Kasoumeh (42) bij de ingang van zijn supermarkt Nour Alsham te wachten. Een brede grijns op zijn gezicht vertelt dat hij apetrots is op zijn eigen bedrijf en dat wil hij delen met de wereld. Na jaren van vluchten, gescheiden leven van zijn gezin en het van binnen en buiten bekijken van asielzoekerscentra in Nederland, kan hij nu met zijn gezin een bestaan opbouwen in het kalme Salland. Vorige week openden de Syriërs hun winkel in het hart van Raalte, aan de Varkensmarkt.
 2. Groeiend sportaanbod voor Sallanders met beperking

  Groeiend sportaan­bod voor Sallanders met beperking

  Merette Sluiseman (33) is verstandelijk beperkt, maar dit belet de Deventerse niet om twee sporten te beoefenen. Moeder Monica: ,,Merette zwemt sinds haar vierde en sinds een jaar of zes doet ze ook aan korfbal bij Devinco. Zij is hierdoor zó gegroeid en heeft erg veel geleerd. Bij het zwemmen - ze is lid van De Klup in Deventer - staan teamgenoten elkaar aan te moedigen en als het een keer misgaat, knuffelen ze elkaar. Het korfballen gaat ook hartstikke goed. Samen sporten geeft zoveel meerwaarde voor een groep kwetsbare mensen in de samenleving.”

Salland