Volledig scherm

Bierbus maakt eerste rit door Salland

RAALTE - 'Wie is de Bob?' Altijd maar weer die ene vraag. Johan Nijhof, Ruud van de Gevel en Robert van Dooremolen van Sallands Landbier hoorden naar eigen zeggen te vaak gesprekken tussen de bezoekers van hun brouwerij waarbij die vraag eerst moest worden beantwoord.

Daarom besloten ze tot een ludieke actie: hun eigen 'Bierbus'. Afgelopen donderdag maakte de Sallands Landbier Bus, een opvallende gele Amerikaanse schoolbus, voorzien van reclamemateriaal van Sallands Landbier, het eerste ritje.

Gedurende de maand augustus kan iedereen aanmonsteren. De bus maakt elke donderdagmiddag een rondje langs verschillende vakantieparken in de regio Salland om vervolgens naar de brouwerij in de kelder van De Leeren Lampe te rijden. Daar wacht de gasten een rondleiding en een proeverij. "De bierbus is overigens niet alleen maar bedoeld voor de bezoekers van de vakantieparken, ook mensen uit deze regio zijn welkom", vertellen Johan en Robert. "Maar ze dienen zich van tevoren wel op te geven."

De bus moet vooral een blikvanger zijn voor de brouwerij. Het voertuig is van Elbo.

Sallands Landbier biedt inmiddels tien verschillende bieren. De pils, de Blonde Johannes (een stevige pils), de Donkere Henricus, de Witte Franciscus, de Bokkige Theodorus, de Lebuïnus (dubbel en tripel), de Novello, Aspergebier en de Meibok. "Het is als kleine brouwerij enorm belangrijk om je te profileren", vertelt Robert. "Het draait daarbij ook om creativiteit en handelsgeest. Twintig soorten bier brouwen, is niet moeilijk, twintig soorten bier blijvend in de verkoop houden wel."

Overigens hechten Johan, Ruud en Robert er wel waarde aan om een misverstand uit de wereld te helpen. "De bus is niet bedoeld voor mensen die er een drankgelag van willen maken. We richten ons op de echte bierliefhebbers, de genieters. Maar de Bierbus is er ook voor vakantiegangers die gewoon een middagje uit willen in Raalte. Als jij niet meewilt naar de brouwerij, prima. We willen niemand tot iets verplichten."

De Sallands Landbier Bus rijdt nog op de donderdagen 2, 9, 16, 23 en 30 augustus. De deelnamekosten bedragen 12 euro (inclusief bus, rondleiding en proeverij). Deelname aan de wekelijkse rondleidingen op woensdag- en zaterdagmiddag kost 8,50 euro. Dan dienen de bezoekers wel op eigen gelegenheid te komen.

De 'Bierbus' rijdt elke donderdag twee routes. De eerste rit start om 13.05 uur bij Landgoed Old Heino en de bus rijdt vervolgens door naar Vakantiepark Heino (13.15 uur); Vakantiepark de Luttenberg (13.30 uur) en Vakantiepark Hellendoorn (13.45 uur). Rond 14.00 uur is de bus bij de brouwerij. De tweede rit begint om 14.30 uur bij Landal Twenhaarsveld in Holten (14.30 uur) en gaat vervolgens verder naar de Sallands Hoeve in Nieuw Heeten (14.45 uur). Rond 15.00 uur is de bus bij de Brouwerij.

www.sallandslandbier.nl

Salland