Volledig scherm
Henk Aa tussen de koeien © Gerard Vrakking

Bioboer weigert koeien naar slacht te brengen

Bioboer Henk Aa brengt de 27 koeien die hij teveel heeft niet naar de slacht. ,,Ik doe niet mee aan die poppenkast.’’ De Raaltenaar heeft volgens de mestregeling van staatssecretaris Martijn van Dam meer koeien dan hij mag hebben. Aa daagt donderdagmiddag met vier collega’s de Staat voor de rechter. 

De bioboeren uit Raalte, Heino, Bathmen, Lelystad en Elburg vinden dat ze niet schuldig zijn aan het mestoverschot in Nederland. De vervuiler moet betalen, en dat zijn zij niet, vindt hij. Maar ook als de Haagse kortgedingrechter beslist dat Van Dam gelijk heeft, dan nog gaan zijn koeien niet naar de slacht, stelt Aa, die ook eigenaar is van diergeneesmiddelenproducent Beaphar.  Een melkkoe is het grootste deel van zijn leven drachtig zodat-ie melk blijft geven. ,,En ik ga geen drachtige koeien naar de slacht brengen.’’

Boetes

Dat kost Aa komende maanden 65.000 euro aan boetes, weet hij. Er staan de nodige kosten aan het wegbrengen van zijn koeien tegenover - nota bene een mesttekort op zijn eigen land, zegt Aa. ,,En principes gaan vóór geld.’’

Vleesveehouders kregen woensdag te horen dat zij niet hoeven te bloeden voor het mestoverschot. Staatssecretaris Van Dam schrijft aan de Tweede Kamer dat zij worden ontzien. Alleen melkveehouders moeten koeien inleveren zodat de vaderlandse mestput niet meer overstroomd. Dat is nodig om Europese voordelen (‘derogatie’) voor boeren in stand blijven.

Biologische boeren vallen buiten die voordelen en mogen niet meer mest produceren dan ze op ‘eigen’ land kwijt kunnen. In die zin dragen ze niet bij aan het mestoverschot (meer mest dan land), stellen ze. En daarom vinden ze het onterecht dat ze moeten helpen een probleem op te lossen dat ze niet hebben veroorzaakt.

Het kort geding van Aa en zijn vier collega’s begint donderdagmiddag om 13.00 uur in Den Haag. 

 1. Syrisch gezin wil na vlucht niet leven van uitkering en begint eigen supermarkt in Raalte
  PREMIUM

  Syrisch gezin wil na vlucht niet leven van uitkering en begint eigen supermarkt in Raalte

  In strakke, nette kleding staat Louai Kasoumeh (42) bij de ingang van zijn supermarkt Nour Alsham te wachten. Een brede grijns op zijn gezicht vertelt dat hij apetrots is op zijn eigen bedrijf en dat wil hij delen met de wereld. Na jaren van vluchten, gescheiden leven van zijn gezin en het van binnen en buiten bekijken van asielzoekerscentra in Nederland, kan hij nu met zijn gezin een bestaan opbouwen in het kalme Salland. Vorige week openden de Syriërs hun winkel in het hart van Raalte, aan de Varkensmarkt.
 2. Groeiend sportaanbod voor Sallanders met beperking

  Groeiend sportaan­bod voor Sallanders met beperking

  Merette Sluiseman (33) is verstandelijk beperkt, maar dit belet de Deventerse niet om twee sporten te beoefenen. Moeder Monica: ,,Merette zwemt sinds haar vierde en sinds een jaar of zes doet ze ook aan korfbal bij Devinco. Zij is hierdoor zó gegroeid en heeft erg veel geleerd. Bij het zwemmen - ze is lid van De Klup in Deventer - staan teamgenoten elkaar aan te moedigen en als het een keer misgaat, knuffelen ze elkaar. Het korfballen gaat ook hartstikke goed. Samen sporten geeft zoveel meerwaarde voor een groep kwetsbare mensen in de samenleving.”

Salland