Volledig scherm
PREMIUM
Monteurs van Royal Eijsbouts monteren de opnieuw vergulde haan op de toren van de Nicolaaskerk in Heino. Ook de bol aan de onderzijde van het kruis blinkt als vanouds. © Gerard Vrakking

Bladgoud blinkt weer op toren van Nicolaaskerk in Heino

Menig inwoner van Heino was twee maanden van slag, maar iedereen kan weer exact zien hoe laat het is op de klok van de Nicolaaskerk. Behalve kruis en haan is ook de wijzerplaat opnieuw verguld. Deze ornamenten sieren sinds gisteren weer in oude luister de toren.

Terwijl op 15 april 2019 de vlammen vraatzuchtig om zich heen grijpen in de Notre-Dame van Parijs, maakt de directie van Royal Eijsbouts zich grote zorgen over de Mariaklok. Deze is in 2013 te Asten gegoten en hangt sindsdien zichtbaar voor toeristen te pronken in de zuidelijke toren van de eeuwenoude kathedraal. De wereldleider in het nobele bedrijf van het klokken gieten kan al na enkele dagen opgelucht ademhalen. Want dikke ‘Marie’ heeft geen grammetje van haar zes ton brons verloren en verkeert nog altijd in stralende gezondheid.

  1. Met één hand kan restaurateur Meike Mulder uit Raalte eigenlijk alles, behalve een steiger opbouwen
    PREMIUM

    Met één hand kan restaura­teur Meike Mulder uit Raalte eigenlijk alles, behalve een steiger opbouwen

    Toen Meike Mulder (20) zich vier jaar geleden bij Cibap Vakcollege in Zwolle meldde, had de toelatingscommissie de nodige aarzelingen. Zou de Raaltese, die haar linkeronderarm en -hand mist, een praktijkgerichte creatieve mbo-opleiding wel aan kunnen? Mulder heeft de toelatingscommissie van toen een ‘poepie’ laten ruiken. Met het diploma decoratie en restauratieschilder op zak, vertrekt ze binnenkort naar Antwerpen. Daar gaat ze zich verder specialiseren als restaurateur.

Salland