Volledig scherm

Brandstichting Raalte: ‘bedoeld om oude rommel op te ruimen’

ZWOLLE – De man die pal voor kerst vorig jaar een vuurtje stookte in de tuin van zijn toenmalige vriendin in Raalte, was naar eigen zeggen alleen van plan wat oude rommel van zichzelf op te ruimen. Hij wilde bij een vriend intrekken en kon niet al zijn spullen meenemen. Maar het werd een behoorlijke fik waar de brandweer op afkwam. En de aanstichter moest de feestdagen in de cel doorbrengen.

De 43-jarige H.J., nu in Zwolle woonachtig, speelde ook voor zichzelf met vuur, blijkt donderdag tijdens de rechtszaak tegen hem. ‘Hij zit heel dicht tegen een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf aan’, zegt de officier van justitie. Mogelijk loopt het met een sisser af, als J. geen enkele misstap meer begaat. Voor brandstichting en nog enkele feiten hoort de man anderhalf jaar cel geheel voorwaardelijk tegen zich eisen. Plus 180 uur werkstraf. En daar komen nog eens 120 uur bij van eerder opgelegde voorwaardelijke straffen.

De man heeft niet alles meer scherp op het netvlies. Hij weet wel dat het in die tijd slecht met hem ging en dat hij veel te veel had gedronken. Zijn vriendin ontdekte bij thuiskomst op 21 december al dat het mis was: in de wasbak in de keuken lagen smeulende resten papier. Ze had het huis weer verlaten toen het vuur in de tuin ontstond, op een meter van het huis af. Het had kunnen overslaan naar de woning, heeft de brandweer vastgesteld.

Ook de relatie met een vorige vriendin in Zwartsluis leidde voor J. tot strafvervolging. In 2014 zou hij haar een half jaar gestalkt hebben. Dat gebeurde nadat ze op 1 januari van dat jaar een briefje op tafel had gelegd met de mededeling dat ze het uitmaakte en geen contact meer met hem wilde hebben. Desondanks belaagde hij haar met vele telefoontjes en Whatsapp-berichten.

Ten slotte is er nog een akkefietje in de opvang de Herberg in Zwolle, afgelopen juli. Hij zou een medebewoner in het gezicht hebben gespuugd en bij de keel hebben gegrepen. Dat kan waar zijn, het ging om iemand die hem het bloed onder de nagels vandaan haalde. ‘U zou eens een poosje daar moeten bivakkeren, om te ervaren hoe het is. Je zit er met zestig, zeventig man, het is heel moeilijk om daar te leven.’

Intussen woont de man in een begeleid-wonen-project, grijpt hij alle hulpverlening aan en houdt zich aan afspraken. ‘Het is nu of nooit’, zegt J. er zelf van. Alles staat in de startblokken: hij kan binnenkort terecht in de Piet Roordakliniek om er eerst aan zijn drankprobleem te werken en daarna aan zijn persoonlijkheidsstoornis: borderline met antisociale en narcistische trekken. En aan die ontwikkeling heeft hij, volgens de aanklager, te danken dat hij niet de cel in hoeft. Althans: zolang het goed gaat.

De uitspraak is over twee weken.

  1. Onderwijsinspectie blijft
kritisch op Landstede

    On­der­wijs­in­spec­tie blijft kritisch op Landstede

    Mbo-school Landstede heeft nog steeds onvoldoende grip op de kwaliteit. Dat zegt de onderwijsinspectie in een onlangs verschenen rapport op basis van een onderzoek bij vier (van de 95) opleidingen. Het oordeel betekent niet dat het onderwijs niet deugt. Het gaat vooral om de manier waarop Landstede de kwaliteit van de opleidingen en de examens in beeld heeft en kan garanderen, de zogenoemde kwaliteitsborging. Het is de vierde keer op rij dat de inspectie dit constateert.  

Salland