Volledig scherm
PREMIUM
Brexit-familie Hartman. Dochter Emma, moeder Dorien en vader Vincent. © Frans Paalman

Brexit-familie Hartman verhuisde van idyllisch Schotland terug naar Heino: ‘Het werd steeds idioter en extremer’

De familie Hartman uit Heino emigreerde ruim drie jaar geleden naar Schotland. Onder druk van de brexit keerden ze terug naar het vertrouwde Salland. ,,Het werd steeds idioter en extremer. We werden er ziek van.”

De Britse kentekenplaten van de Land Rover en Suzuki Jimney vallen nauwelijks op tussen andere buitenlandse kentekens. Het is een internationaal gezelschap op het vakantiepark aan de rand van Heino. Tussen de, veelal Oost-Europese bewoners woont de familie Hartman sinds kort tijdelijk in een vakantiechalet. Ietwat onwennig. ,,We zijn echt nog aan het landen”, beaamt Dorien (53) terwijl ze plaatsneemt op een van de plastic stoelen in de achtertuin.

 1. Syrisch gezin wil na vlucht niet leven van uitkering en begint eigen supermarkt in Raalte
  PREMIUM

  Syrisch gezin wil na vlucht niet leven van uitkering en begint eigen supermarkt in Raalte

  In strakke, nette kleding staat Louai Kasoumeh (42) bij de ingang van zijn supermarkt Nour Alsham te wachten. Een brede grijns op zijn gezicht vertelt dat hij apetrots is op zijn eigen bedrijf en dat wil hij delen met de wereld. Na jaren van vluchten, gescheiden leven van zijn gezin en het van binnen en buiten bekijken van asielzoekerscentra in Nederland, kan hij nu met zijn gezin een bestaan opbouwen in het kalme Salland. Vorige week openden de Syriërs hun winkel in het hart van Raalte, aan de Varkensmarkt.
 2. Groeiend sportaanbod voor Sallanders met beperking

  Groeiend sportaan­bod voor Sallanders met beperking

  Merette Sluiseman (33) is verstandelijk beperkt, maar dit belet de Deventerse niet om twee sporten te beoefenen. Moeder Monica: ,,Merette zwemt sinds haar vierde en sinds een jaar of zes doet ze ook aan korfbal bij Devinco. Zij is hierdoor zó gegroeid en heeft erg veel geleerd. Bij het zwemmen - ze is lid van De Klup in Deventer - staan teamgenoten elkaar aan te moedigen en als het een keer misgaat, knuffelen ze elkaar. Het korfballen gaat ook hartstikke goed. Samen sporten geeft zoveel meerwaarde voor een groep kwetsbare mensen in de samenleving.”

Salland