Carlyle Hodgins (tweede van links) met zijn kameraden van de 43e Battery van het 12e Field Regiment van de Royal Canadian Artillery, dat in april 1945 betrokken is bij de bevrijding van Raalte.
Volledig scherm
PREMIUM
Carlyle Hodgins (tweede van links) met zijn kameraden van de 43e Battery van het 12e Field Regiment van de Royal Canadian Artillery, dat in april 1945 betrokken is bij de bevrijding van Raalte. © Collectie John en Diane Hodgins

Canadese bevrijder bouwt noodbrug in Raalte met latere schoonvader van zijn zoon

Canadese soldaten willen - 75 jaar geleden - op weg naar Raalte bij de Hagweg het Overijssels Kanaal oversteken, maar de brug is opgeblazen. Ze doen een vergeefse poging een noodbrug aan te leggen, waarbij ze hulp krijgen van dappere mannen uit de buurt. Meer dan een halve eeuw later kruisen de wegen van die Raalter families elkaar opnieuw met een van hun Canadese bevrijders: de nietsvermoedende Carlyle Hodgins.

 1. In de voetsporen van onze bevrijders: Met Operation Cannonshot begint de bevrijding van het Westen
  PREMIUM
  Podcast

  In de voetsporen van onze bevrijders: Met Operation Cannonshot begint de bevrijding van het Westen

  Met de oversteek van de IJssel door het Canadese leger begon de bevrijding van West Nederland. Dat staat te lezen op een steen onderaan de IJsseldijk in Gorssel. Operation Cannonshot zorgt voor een doorbraak naar de Veluwe. Maar de Duitsers geven zich niet zomaar gewonnen. Onze verslaggever, historicus Niek Megens, trekt mee in het voetspoor van de bevrijders. Vandaag deel 7: Operatie Cannonshot, een cruciale doorsteek.
 2. Immens populaire video van spoorwegovergang Laag Zuthem door barrière van 100 miljoen views door actie dj’s 3FM
  PREMIUM
  VIDEO

  Immens populaire video van spoorweg­over­gang Laag Zuthem door barrière van 100 miljoen views door actie dj’s 3FM

  Dat video’s soms op onverklaarbare manier goed bekeken worden op YouTube is bekend. Maar dat een spoorwegovergang in Laag Zuthem de grens van 100 miljoen views passeert, is ongekend. Justus Moek, de man achter het kanaal Spoorwegovergangen Nederland, kreeg hulp van 3FM-dj’s Frank van der Lende en Eva Koreman. ,,Haal die trein over de honderd miljoen.”
 1. Priester neergeschoten in Lyon
  Play

  Priester neergescho­ten in Lyon

 2. Eigenaresse auto Putten moest met kleindochter huis uit
  Play

  Eigenares­se auto Putten moest met kleindoch­ter huis uit

Salland