Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © Thinkstock

Cu en Cu in Raalte moet vooral sociaal festival worden

Jaarlijks worden er in de gemeente Raalte zo'n 150 evenementen gehouden. Gemiddeld bijna drie per week. Toch meent de Stichting Horecafeesten Raalte een nieuw gat in de markt te hebben gevonden: kunst met een hoofdletter C. Cunst en Culinair moet zaterdag en zondag van toegevoegde waarde zijn voor Streetlife en het Bierfestival, die op vrijdag beginnen.  

Cu en Cu. De klanken wekken herinneringen aan Q en Q, de legendarische televisieserie voor de jeugd in de jaren zeventig. Elly Raamsteeboers kan zich nog herinneren dat ze zich van schrik achter de bank verstopte. Zo bloedstollend als Q en Q zal Cu en Cu nooit worden, maar de fotografe en interieurontwerpster uit Luttenberg voelt wel enige spanning. Want de vraag blijft of het een succes wordt.

Benny Poppe stelt Raamsteeboers gerust. De horeca-ondernemer, die hotel De Zwaan en Grand-Café Neuf uitbaat, verwacht dat het nieuwe evenement zal aanslaan. De reacties zijn volgens hem positief. Want kunst is in deze regio niet bepaald in overvloed aanwezig. Laat staan Cunst, de prikkelende naam die is verzonnen om aandacht te geven aan kunst in de breedste zin van het woord. Poppe heeft Raamsteeboers in de arm genomen om voor komende zaterdag en zondag vanaf de Plaskerk een wandel- en een fietstocht langs kunstwerken in de gemeente Raalte op touw te zetten.

Is het gedeelte Culinair te vergelijken met het andere foodfestival, In de Smaak, waarvan de organisatie zich van u heeft afgescheiden en dat twee weken geleden werd gehouden?

Poppe: ,,Het idee is inderdaad hetzelfde. Maar behalve regionale horeca-ondernemers komen er bij ons ook foodtrucks uit het hele land aangereden. Wij beschikken over een vergunning voor een grootschalig evenement bij De Plas. Om dat waar te maken hadden we een derde onderdeel nodig, naast het straattheaterfestival Streetlife en het Bierfestival. We hebben er kunst aan toegevoegd, om de gasten meer prikkels te bieden.'' 

De Stichting Horecafeesten Raalte probeert zo veel mogelijk mensen op de been te brengen. Wordt daar vooral een commercieel doel mee gediend?

Poppe: ,,Natuurlijk willen wij als ondernemers graag iets verdienen. Maar we willen in ruil daarvoor ook wat terug doen voor de gemeenschap. Dus het is niet alleen een kwestie van de bierkranen open draaien. We vinden het sociale aspect ook belangrijk. Zo hebben we woonzorgcentrum Swaenewoerd in de kunstroute opgenomen. Hetzelfde geldt voor Aventurijn, waar mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om hun kunstzinnige talent te ontwikkelen. Je kunt dus kunst bewonderen in gebouwen waar je anders nooit komt. En de mensen daar krijgen andere bezoekers over de vloer om eens een praatje mee te maken.''

Bent u niet bang dat Raalte festivalmoe wordt?

,,Poppe: In tegenstelling tot evenementen als Ribs & Blues en Stöppelhaene gaan wij niet tot diep in de nacht door. Bij ons geen harde muziek. Het moet leuk en gezellig blijven. Om tien uur 's avonds stoppen we ermee.''

 1. Syrisch gezin wil na vlucht niet leven van uitkering en begint eigen supermarkt in Raalte
  PREMIUM

  Syrisch gezin wil na vlucht niet leven van uitkering en begint eigen supermarkt in Raalte

  In strakke, nette kleding staat Louai Kasoumeh (42) bij de ingang van zijn supermarkt Nour Alsham te wachten. Een brede grijns op zijn gezicht vertelt dat hij apetrots is op zijn eigen bedrijf en dat wil hij delen met de wereld. Na jaren van vluchten, gescheiden leven van zijn gezin en het van binnen en buiten bekijken van asielzoekerscentra in Nederland, kan hij nu met zijn gezin een bestaan opbouwen in het kalme Salland. Vorige week openden de Syriërs hun winkel in het hart van Raalte, aan de Varkensmarkt.
 2. Groeiend sportaanbod voor Sallanders met beperking

  Groeiend sportaan­bod voor Sallanders met beperking

  Merette Sluiseman (33) is verstandelijk beperkt, maar dit belet de Deventerse niet om twee sporten te beoefenen. Moeder Monica: ,,Merette zwemt sinds haar vierde en sinds een jaar of zes doet ze ook aan korfbal bij Devinco. Zij is hierdoor zó gegroeid en heeft erg veel geleerd. Bij het zwemmen - ze is lid van De Klup in Deventer - staan teamgenoten elkaar aan te moedigen en als het een keer misgaat, knuffelen ze elkaar. Het korfballen gaat ook hartstikke goed. Samen sporten geeft zoveel meerwaarde voor een groep kwetsbare mensen in de samenleving.”

Salland