Volledig scherm
Hugh Jansman deed op locatie onderzoek bij de dode wolf langs de N343. © Persbureau Meter

Dode wolf bij Kloosterhaar deed zich tegoed aan schapen in Oost-Nederland

De dode wolf in Kloosterhaar was een mannetje van 2,5 jaar in de kracht van zijn leven. Uit DNA onderzoek is komen vast te staan dat het een nakomeling was van wolven met hun territorium in het Duitse Babben, bij de Pools/Tsjechische grens.

,,Dat betekent dat deze wolf zo'n zeshonderd kilometer heeft afgelegd naar Nederland", vertelt Hugh Jansman, onderzoeker van Alterra in Wageningen.

Kadaver

Jansman heeft het kadaver van de wolf op 13 november opgehaald bij de N343 bij Kloosterhaar, waar automobilist Sebastiaan Bake (25) uit Tubbergen het dier 's ochtends vroeg in de berm zag liggen. Onderzoekers van Wageningen Environmental Research (Alterra) en het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit van Utrecht hebben samen de restanten van het dier onderzocht

Volledig scherm
Vier drachtige schapen werden dood gebeten. Twee raakten gewond. © Politie Raalte

Dankzij de internationale samenwerking binnen het CEwolf-consortium kon het DNA-profiel, vergeleken worden met DNA-profielen van wolven in omliggende landen. Het Duitse Senckenberg-instituut wist het profiel uiteindelijk te koppelen aan een wolvenpaar uit Babben, Brandenburg, ruim 600 km van Salland vandaan.

Kerngezond

Jansman: ,,Het dier was kerngezond en had een lege maag en darmen. Dat betekent dat het al een paar dagen niet gegeten had."

DNA-sporen op de dode schapen die in de weken daarvoor in weilanden in Laag Zuthem, Bergentheim en Beerzerveld zijn aangetroffen, bleken ook van de Duitse wolf te zijn.

Salland

Jansman: ,,Dat deze wolf meerdere malen werd gesignaleerd met een tussenpoos van een maand, maakt aannemelijk dat hij zich gedurende langere tijd in de regio (Salland en mogelijk de grensstreek) heeft opgehouden, nagenoeg zonder daarbij te zijn opgemerkt. Of het dezelfde wolf betreft die medio oktober op de Veluwe is gezien is niet te achterhalen."

Salland