Volledig scherm
Rechtbank © Kees Backx/BD

Dwangsom weegbrug bij varkenshandelaar voorlopig van de baan

ZWOLLE – Varkenshandelaar J. Veldkamp in Raalte kan voorlopig gebruik blijven maken van de weegbrug op zijn terrein. Dat heeft de bestuursrechter in Zwolle bepaald in de procedure van Veldkamp tegen b en w van Raalte.

De buren van de varkenshandel hadden de gemeente verzocht handhavend op te treden, vanwege de overlast die de inrichting geeft. Er is geen vergunning voor de inrichting. Het gaat dan vooral om geluidsoverlast van aan-en afrijden van vrachtwagens. Het bedrijf kreeg een waarschuwing om de oren met een dwangsom van vijfduizend euro per overtreding, met een maximum van vijftigduizend.

Dagelijks nodig
De ondernemer heeft in zijn verzet tegen de dwangsomaanschrijving met succes aangevoerd dat hij ‘de weegbrug vrijwel dagelijks nodig heeft, hetzij voor de aanvoer van ingrediënten van veevoer, dat zij zelf samentelt, hetzij voor de aan- en afvoer van dieren. Het niet kunnen gebruiken van de weegbrug grijpt dusdanig in de bedrijfsvoering van verzoekster in, dat hiermee het spoedeisend belang is gegeven.’

Er loopt een bodemprocedure tegen het gebruik van de weegbrug, die illegaal is. De uitkomst van die procedure kan de varkenshandelaar afwachten.

Salland