Volledig scherm
© Thinkstock

Eén aanpak op maat voor Raalter gezinnen

RAALTE - Raalter gezinnen die ondersteuning nodig hebben krijgen vanaf 1 januari één plan van aanpak. Daaraan kunnen de gemeente en alle organisaties op gebied van zorg, werk en inkomen, jeugdzorg en welzijn hun steentje bijdragen.

,,Gezinnen die ondersteuning krijgen hebben vaak te maken met meerdere problemen. De ingeschakelde hulpverleners komen dan wel eens met elkaar tegenwerkende oplossingen'', vertelt wethouder Gosse Hiemstra. ,,Vanaf januari komt er een 'KR8-plan', met als motto '1 huishouden, 1 plan, 1 team, 1 regisseur'.'' Daarbij wordt ook gekeken naar op maat gesneden praktische oplossingen.

Voorzieningen
,,Door 'out of the box' te denken kunnen we via een 'KR8-plan' ook mensen ondersteunen die volgens bestaande wet- en regelgeving geen aanspraak kunnen maken op bepaalde voorzieningen, of voor goedkopere oplossingen kiezen. Als opa en oma bijvoorbeeld willen oppassen zou je hen de benzine kunnen vergoeden, in plaats van te kiezen voor duurdere kinderopvang'', aldus Hiemstra. De gemeente Raalte heeft hiervoor 25.000 euro gereserveerd.

In een 'KR8-plan' wordt bij problemen samen met de inwoner en zijn sociale netwerk (vrienden, familie en buren) bekeken wat hij of zij zelf kan doen om de situatie te verbeteren. Indien nodig kunnen de gemeente en/of De Kern, MEE IJsseloevers, Landstede Welzijn, Carinova Mantelzorgondersteuning, Evenmens, Vriendendiensten Deventer, Humanitas en Vluchtelingenwerk worden ingeschakeld. Mogelijk sluiten zich nog meer organisaties aan. Eén regisseur is contactpersoon en regelt de samenwerking. Komend jaar is er voor de medewerkers van de partnerorganisaties een groot scholingsprogramma om te leren op dezelfde manier te werken en samen te werken.

Salland