Volledig scherm

Eerste nachtvorst in Heino komt niet als een verrassing

HEINO - Dat de eerste nachtvorst dit najaar in Heino werd gemeten komt niet geheel als een verrassing. Het weerstation in de Sallandse plaats heeft enkele kenmerken die deze meting mogelijk maakte.

,,Het verbaasde mij niet dat het Heino is geworden,'' vertelde Jordi Huirne van Weeronline. Het weerstation ligt in een bos aan de rand van Heino ,,Dit is een beschutte plek. Hierdoor valt de wind eerder en wordt er eerder een lagere temperatuur gemeten,'' verklaart de weerexpert.

Afgelopen nacht werd in Heino op klomphoogte een halve graad onder nul gemeten. Hiermee was Heino de eerste die dit najaar de nachtvorst kon noteren. Het weerstation in Heino is volgens Huirne niet uniek in haar soort. ,,Je ziet wel vaker dat weerstations in bebost gebied eerder met records komen. Op de Veluwe komt dat ook regelmatig voor ,'' aldus Huirne.

Drie weken terug was het nog 32 graden: ,,Op 13 en 14 september was het nog respectievelijk 32,2 en 31,3 graden. Drie weken geleden dus, en nu vorst! Zo snel kan het gaan in het najaar."

Weerstation Heino had sinds het begin van de metingen daar in 1993, vier keer de primeur met de eerste vorst aan de grond. Bijna eens per vijf jaar dus. Daarmee is het een vorstgevoelig weerstation. Echter, het weerstation op de oude vliegbasis in Twente had 15 jaren de primeur sinds 1993. Twente lijkt daarmee hét vorstgevoelige weerstation van Nederland. Heino volgt daarna samen met een paar andere weerstations in het oosten van het land.

Volledig scherm
Ondanks de mist was er, mede dankzij de nachtvorst, veel te zien door de macrolens. © Jan Scheperman

Salland