Foto ter illustratie van de eikenprocessierups.
Volledig scherm
Foto ter illustratie van de eikenprocessierups. © Job van der Meer

Enorme run op gratis nestkastjes tegen eikenprocessierups in Raalte

Met het biologische middel Xen Tari en de inzet van natuurlijke vijanden probeert de gemeente Raalte dit voorjaar de overlast van de eikenprocessierups te voorkomen. Ook kunnen inwoners zelf beroep doen op de gemeente. Honderden inwoners kunnen een gratis nestkastje krijgen om de rups te bestrijden. 

Maar nog geen halve dag na de aankondiging grijpen mensen al mis. De natuurvriendelijke oplossing is niet meer te verkrijgen bij de gemeente. Vijfhonderd nestkastjes, die koolmeesjes moeten aantrekken, hangen in het voorjaar aan verschillende eiken in Raalte en omgeving. De gemeente zet flink in op de natuurlijke bestrijding van de rups. Vijanden als koolmezen, vleermuizen en sluipwespen moeten zorgen voor minder brandharen die voor irritaties aan huid, luchtwegen en ogen zorgen. 

,,Ongelooflijk. Binnen een halve dag moesten we de aanmeldingslijst stopzetten", zegt een woordvoerder. De gemeente is positief over de ontwikkeling en gaat bekijken of er nog meer kastjes beschikbaar komen voor inwoners uit de gemeente Raalte. ,,We gaan kijken wat het bereik is van de kastjes. We willen dat er een verspreiding over de hele gemeente komt, waardoor we de rups het best aanpakken.”

Preventieve bestrijding 

In het voorjaar krijgt de eikenprocessierups te maken met het biologische middel Xen Tari. Zodra de rupsen uit de eitjes zijn, zal het middel gebruikt worden. Dit omdat de rupsen dan nog geen brandhaartjes hebben. Alle gemeentelijke eiken langs schoolroutes en rond kinderdagverblijven, begraafplaatsen en dagbestedingen krijgen te maken met de preventieve bestrijding.  

Daarnaast zet de gemeente een ander middel in langs een deel van het Overijssels kanaal. Nematoden, oftewel aaltjes, doden de rupsen. Als er ondanks alle maatregelen toch sprake is van overlast laat de gemeente de nesten wegzuigen. 

Onderzoek

Eerder werd al bekend dat onder meer de gemeente Raalte samen met de Wageningen Environmental Research streeft naar een regionale aanpak van de eikenprocessierups. Onderdeel daarvan is de preventieve biologische bestrijding van de eikenprocessierups; in gemeentelijke bomen worden de rupsen zo snel mogelijk bespoten nadat ze uit de eitjes zijn gekomen, vóór ze brandharen krijgen.

Salland