Volledig scherm
Archieffoto van het speelparadijs op Speel- en recreatieboerderij de Flierefluiter. © Frans Paalman

Extra bedrijfswoning voor Flierefluiter Raalte: omwonenden ageren tegen plan

Tot frustratie van omwonenden wil de gemeente Raalte meewerken aan de realisatie van een extra bedrijfswoning op Speel- en recreatieboerderij de Flierefluiter in Raalte. ,,Het is constant hetzelfde liedje”, reageert Froos Vullings, spreekbuis van een aantal omwonenden, geërgerd. 

Vullings doelt hiermee op de vele activiteiten bij het speelparadijs, die volgens hem illegaal zouden zijn. Bijvoorbeeld speeltoestellen buiten het bouwvlak creëren en het plaatsen van een safaritent. De naderende komst van een extra bedrijfswoning wordt mogelijk gemaakt door de zogeheten Rood voor Rood-regeling. Dat stelt wethouder van de gemeente Raalte, Wout Wagenmans. 

'Verstening’
De regeling maakt het mogelijk om een nieuwe woning in het landelijk gebied te bouwen. In ruil daarvoor moet een aanzienlijke oppervlakte aan schuren worden gesloopt. De Rood voor Rood-regeling staat boven het huidige bestemmingsplan van de gemeente, waarin staat dat de Raalter recreatieboerderij slechts één bedrijfswoning mag hebben. 

Wethouder van de gemeente Raalte, Wout Wagenmans, legt uit waarom. ,,De eigenaar van de Flierefluiter heeft sloopbouw gekocht, waardoor het bedrijf het huidige bijeenkomstgebouw om kan zetten naar een bedrijfswoning. Dat past goed in ons beleid om ‘verstening’ van het buitengebied tegen te gaan. Daarom werken wij mee aan dit plan.”

Bezwaar
Vullings reageert chagrijnig op het besluit. ,,De gemeente staat vrij in deze beslissing. Maar het is kenmerkend. Met alle partijen hebben we het bestemmingsplan besproken en vastgesteld dat er maar één bedrijfswoning op het terrein mag staan. Toch wordt er altijd weer een weg gevonden. Samen met een aantal bewoners hebben wij in ieder geval al bezwaar aangetekend.” 

Eigenaar van de Flierefluiter, Erwin Pronk voorziet geen problemen. ,,We hebben inderdaad gesproken met de betrokkenen, en dus ook met een aantal omwonenden. Het gesprek verliep positief, maar uit principe ageren de bewoners tegen de plannen.” 

Passend
Naast de extra bedrijfswoning komt een bijgebouw. Bomen aan de Raarhoeksweg worden gerooid om een inrit te kunnen creëren voor de bedrijfswoning. Volgens de gemeente zijn al deze plannen passend in de omgeving. 

Het ontwerpbesluit ligt zes weken ter inzage, en zienswijzen kunnen ingediend worden. De agerende omwonenden doen dat in ieder geval. Zij leggen de nadruk in hun bezwaar op het huidige bestemmingsplan. Of Vullings denkt succes te hebben betwist hij. ,,De ervaring leert ons dat het in tachtig procent van de gevallen goed uitpakt voor de Flierefluiter”, besluit Vullings moedeloos. 

Salland