Volledig scherm
Jan Legebeke, Mirjam Legebeke en René Legebeke (vlnr) bij het mozaïek van de Paulusschool dat ze van de sloop wisten te redden.

Familie eerste directeur redt mozaïek Raalter school

'Slopen is (g) een kunst in Raalte' kopte deze krant een maand geleden, met daarbij vijf voorbeelden van kunstwerken die uit het Raalter straatbeeld verdwenen. Maar al snel meldde Mirjam van den Berg-Legebeke zich via de Stentor-site.

 ,,Het mozaïek van de Paulusschool is niet verdwenen!!!!!'', schreef ze met vijf uitroeptekens. Het muzikantje op de gevel van de voormalige katholieke basisschool is niet vernietigd, maar op tijd door haar familie in veiligheid gebracht voordat de sloper aan de slag ging.  Mirjams vader was de eerste directeur van de Paulusschool, die in 1961 werd geopend; net voordat Mirjam werd geboren. 

,,Toen we in de krant lazen dat ook dit mozaïek verdwenen was, moesten we wel lachen. Want in 2006 mochten we het mozaïek van de gevel halen, nog voor de sloop begon.'' Die spannende klus werd uitgevoerd door Jos Koerhuis, die ervaring had opgedaan bij het verplaatsen van het mozaïek van de al eerder gesloopte Aloysiusschool in Raalte. 

Paulusmannetje

,,We hebben het toenmalige schoolbestuur SCOS, dat nu mijnplein is, eerst gevraagd wat er met het mozaïek van het 'Paulusmannetje' zou gebeuren. Want de Paulus fuseerde met de Korenbloem, maar daar had men geen interesse in dit kunstwerk. Wel hangt daar nog een stoffen variant van het 'mannetje'. En op de plek van de Paulus is de Zonnehof gebouwd, maar de architect vond het mozaïek niet passend bij het ontwerp voor die nieuwe school.'' ,,Het is jammer dat dit kunstwerk niet op de plek zelf kon terugkeren, daarom hebben wij het maar in veiligheid gebracht'', vult Jan Legebeke (65) aan. Hij is de oudste zoon van de eerste directeur van de Paulusschool, die in 1975 plotseling overleed. ,,Mijn vader kreeg van het rk schoolbestuur geld voor een kunstwerk, dat een of twee jaar na de opening is geplaatst. Wie de kunstenaar is weten we niet.'' Het in zes blokken gezaagde mozaïek op bakstenen lag jarenlang opgeslagen in de schuur van Jan. 

Familieproject

,,Pas in augustus 2014 begonnen we met de opbouw van het mannetje. Bij ons in de tuin vonden we uiteindelijk de beste plek'', vertelt René Legebeke. ,,Elke zaterdag tot eind november waren we er druk mee. Ook de originele stalen letters die de naam 'Paulusschool' vormen zijn in die muur geplaatst.'' 's Avonds wordt het 'Paulusmannetje' verlicht door een spot. ,,Dat geeft mooi diepte in onze tuin.'' De drie kinderen van de eerste schooldirecteur bladeren met veel plezier in een fotoboek over dit bijzondere familieproject. Daarin wordt ook 'het mysterie van de linker hand' belicht. ,,Bij het opbouwen hadden we nog een stuk met de linker arm. We dachten allemaal dat dat een kleurige mouw was. Wekenlang hebben we daarna gezocht naar de hand van het mannetje, maar vergeefs. Pas toen we de moed al hadden opgegeven zagen we ineens dat uit die mouw ook vijf 'vingers' staken.''

 1. Heinoër Flip Jonkman krijgt zijn gedenksteen, mede dankzij een anonieme gulle gever
  PREMIUM

  Heinoër Flip Jonkman krijgt zijn gedenk­steen, mede dankzij een anonieme gulle gever

  Heinoër Flip Jonkman is een gelukkig mens. Er komt aan de Zwolseweg een door hem zo vurig gewenste herdenkingssteen voor vijf Canadese soldaten. Vier van hen kwamen om bij een aanslag tijdens de bevrijding aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Eén overleefde die ternauwernood. Op 12 april, exact 75 jaar na die dag, wordt de steen geplaatst aan de Zwolseweg. Mede dankzij een anonieme gulle gever die de 73-jarige Jonkman te hulp schoot.
 2. Verdachte van brandstichting in eigen huis in Raalte blijft nog zeker twee maanden in voorarrest
  PREMIUM
  Video

  Verdachte van brandstich­ting in eigen huis in Raalte blijft nog zeker twee maanden in voorarrest

  De voormalige bewoner van een uitgebrand huis aan de Reiger in Raalte blijft in elk geval nog tot 24 maart in voorarrest zitten op verdenking van brandstichting. Dat heeft de rechtbank besloten. Op die datum staat de inhoudelijke zitting gepland, hoewel het de vraag is of het er dan van zal komen: er moet nog een psychiater over de geestestoestand van de 43-jarige Laurens B. rapporteren.

Salland