Geen azc in Raalte, wel positieve energie behouden

RAALTE - Er komt geen azc in Raalte, maar de positieve energie moet behouden blijven en leiden tot betere opvang van 'nieuwkomers' in de gemeente, vindt de gemeenteraad.

Nu er geen asielzoekerscentrum (azc) komt in Raalte blijven de initiatieven van de werkgroep 'verbindingsgroep azc' ongebruikt. Zonde, vindt de gemeenteraad. De verbindingsgroep bruiste van de ideeën over de integratie van de vluchtelingen, opvang en ondersteuning. Volgens enkele insprekers bij de onlangs gehouden 'pitch-avond' in Raalte, zijn ideeën voor bewoners van het azc, op kleinere schaal, ook uit te voeren voor statushouders.

Nieuwkomers
D66 wil er zelfs een thema van maken in de volgende begrotingsronde, bleek bij de raadsvergadering donderdagavond. ,,Een hoofdstuk over 'nieuwkomers', met kracht neer te zetten'', zei raadslid Bert Terlouw. De gemeente Raalte voert tot dusver geen specifiek doelgroepenbeleid, wat betekent dat statushouders als 'normale inwoners' worden beschouwd, die net als andere inwoners gebruik kunnen maken van ondersteunende organisaties en maatschappelijke voorzieningen. ,,De gemeente mag daar meer verantwoordelijkheid in nemen'', opperde Emiel Gerner (VVD), die ervoor pleit dat Raalte de 'nieuwkomers' een handje moet helpen op weg naar stage of werk.

,,Raalte moet er alles aan doen om die mensen aan (on)betaald werk te helpen'', pleitte Arie van de Wilt (PvdA) nadrukkelijk.

Er zal een bijeenkomst worden georganiseerd om te komen tot een plan van aanpak voor integratie van statushouders.

  1. Onderwijsinspectie blijft
kritisch op Landstede

    On­der­wijs­in­spec­tie blijft kritisch op Landstede

    Mbo-school Landstede heeft nog steeds onvoldoende grip op de kwaliteit. Dat zegt de onderwijsinspectie in een onlangs verschenen rapport op basis van een onderzoek bij vier (van de 95) opleidingen. Het oordeel betekent niet dat het onderwijs niet deugt. Het gaat vooral om de manier waarop Landstede de kwaliteit van de opleidingen en de examens in beeld heeft en kan garanderen, de zogenoemde kwaliteitsborging. Het is de vierde keer op rij dat de inspectie dit constateert.  

Salland