Volledig scherm
De initiatiefgroep Heeten Begroot roept alle inwoners op om mee te praten over de spelregels voor een eigen dorpsbegroting. Opdat zij zelf de teugels ter hand nemen. © Gerard Vrakking

Heeten smeedt definitief plan voor eigen dorpsbegroting

Sluitende afspraken zijn nodig om een succes te maken van Heeten Begroot. Dat vindt althans de gelijknamige initiatiefgroep, die dorpsbewoners oproept om maandag 17 juni definitieve regels vast te stellen voor dit pilotproject.

Het is de bedoeling dat de inwoners van Heeten vanaf 2020 zelf mogen bepalen waaraan zij het geld uitgeven dat de gemeente Raalte voor hun dorp beschikbaar stelt. De initiatiefgroep heeft het plaatselijke openluchtzwembad uitgekozen als locatie voor een nadere discussie daarover. Onder het motto: ‘Met mekare in de-bad goan!’ In geval van slecht weer wijkt het gezelschap uit naar de kantine van de voetbalclub. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. Raadsleden en ambtenaren schuiven ook aan.

De dorpsbewoners kunnen aangeven welke onderwerpen zij belangrijk vinden. Bijvoorbeeld onderwijs, veiligheid, sport of ouderenzorg. Aan de orde komt onder meer ook de rol van gemeenteraad, ambtenaren en Plaatselijk Belang bij deze nieuwe vorm van inspraak. Alsmede het creëren van draagvlak, zowel onder jong als oud. Ook als het om bezuinigingen gaat. 

Badkleding

Het motto klinkt jolig, evenals de toezegging dat bezoekers badkleding mogen meenemen. Maar voor de Heetenaren is het wel een serieuze zaak, benadrukt Ruud Elders van de initiatiefgroep. Want voor het eerst kunnen inwoners van een dorp in Overijssel de kans krijgen om zelf een begroting te maken. De gemeenteraad bepaalt aan het einde van dit jaar of zij die bevoegdheid wil delegeren. Voorwaarde daarbij zal zijn dat de Heetenaren hun zaakjes goed voor elkaar hebben en er geen financiële janboel kan ontstaan.

Volgens de initiatiefgroep draait het vooral om samen optrekken voor een leefbaar dorp en een sterke gemeenschap. Geld speelt een minder belangrijke rol. ,,In een filmpje van drie minuten leggen we je uit waar Heeten Begroot om gaat en waar we mee bezig zijn.’’

Klik hier voor nadere informatie.

 1. Luttenberg houdt ‘zwientie tikken’ gewoon op het programma van het dorpsfeest
  video

  Luttenberg houdt ‘zwientie tikken’ gewoon op het programma van het dorpsfeest

  Opnieuw richten dierenclubs de pijlen op het ‘zwientie tikken’. Animal Rights en vier andere dierenorganisaties roepen de NVWA op te treden tegen deze vorm van plattelandsvermaak dat zondag op de agenda staat in Luttenberg. Ze vragen de gemeente Raalte het evenement af te gelasten. De argumenten: dierenwelzijn en de mogelijke verspreiding van dierziektes. In Luttenberg houden ze het hoofd koel: ,,Iedereen mag zijn eigen mening hebben.”
 2. Bunkercross vervangt Lemelerveldse loop in Sallands Cross Circuit

  Bunker­cross vervangt Lemeler­veld­se loop in Sallands Cross Circuit

  Ten Broeke makelaardij en verzekeringen stopt met de organisatie van de Lemelerveldse crossloop, waarmee het Sallands Cross Circuit (SCC) sinds 2008 jaar in jaar uit werd afgesloten. De afsluiting van het nieuwe SCC-seizoen is nu op 19 januari de Bunkercross, een pittige kuitenbijter op landgoed De Haere bij Olst. Hoonhorst, afgelopen jaargang door de Sallandse lopers uitgeroepen tot ‘best georganiseerde cross’, blijft wel op de kalender met tien lopen. Zaterdagmiddag begint de inschrijving voor het nieuwe seizoen.

Salland