Volledig scherm
De inwoners van Heeten mogen zelf bepalen waaraan het geld in hun dorp besteed moet worden. © ANP XTRA

Heetenaren mogen zich uitspreken over ‘eigen’ begroting

Om meer inwoners te betrekken bij hoe Heeten Begroot er uit komt te zien, kunnen burgers een online enquête invullen. De uitslag van de enquête en gesprekken met inwoners, ambtenaren en raadsleden worden op maandag 17 juni gepresenteerd bij zwembad de Oase.

Met de vragenlijst wordt onderzocht in hoeverre Heetenaren het belangrijk vinden om inspraak te hebben in beslissingen die over de leefomgeving worden gemaakt en over welke onderwerpen, bijvoorbeeld onderwijs, veiligheid, sport of ouderenzorg, ze graag inspraak willen.

Proefperiode

Het burgerinitiatief draait nu een half jaar. Tijdens de proefperiode is gekeken naar hoe het concept van de burgerbegroting het beste passend gemaakt kan worden en welke onderwerpen belangrijk zijn voor het dorp. Heeten is de eerste gemeenschap in Overijssel die de burgerbegroting in de praktijk brengt.

In Breda wordt nu twee jaar met het concept gewerkt. Door burgerbegroting krijgen inwoners, jong en oud, meer invloed en betrokkenheid in eigen leefomgeving, een breder inzicht in hoe besluitvorming werkt en waar en hoe overheidsgeld wordt besteed.

  1. Arbeidsmigranten in Heino vrezen ‘grillige’ parkbeheerder: ‘We hebben geen enkele bescherming’
    PREMIUM

    Arbeidsmi­gran­ten in Heino vrezen ‘grillige’ parkbeheer­der: ‘We hebben geen enkele bescher­ming’

    Niet de slechte huisvestingsomstandigheden, maar het volledig overgeleverd zijn aan de grillen van de beheerder is het grootste probleem op park Old Heino. ,,Als de beheerder het op jou gemunt heeft, loop je het gevaar van het park te worden gestuurd. Hij komt ook onaangekondigd huisjes binnen om controles op bijvoorbeeld drugs uit te voeren. We hebben geen enkele bescherming”, zegt de Poolse parkbewoner Pawel Staśkewicz (33).

Salland