Leon Dijkman (30) tijdens een van zijn wandelingen. Nu zet hij zich in voor het goede doel, door 1902 kilometer te lopen om geld in te zamelen voor de Ziekte van Batten.
Volledig scherm
Leon Dijkman (30) tijdens een van zijn wandelingen. Nu zet hij zich in voor het goede doel, door 1902 kilometer te lopen om geld in te zamelen voor de Ziekte van Batten. © Leon Dijkman

Hierom begint Leon uit Broekland met een wandeling van 1902 km

Na een mindere periode definitief te hebben afgesloten, gaat Leon Dijkman (30) uit Broekland er vol voor. Dijkman wil iets terugdoen voor de maatschappij en loopt in totaal 1902 kilometer om geld in te zamelen voor de Ziekte van Batten. Donderdag begon hij aan zijn missie. De afsluitende dag van de Nijmeegse Wandelvierdaagse moet het slotstuk worden van zijn 250 dagen lange tocht. 

Waarom ga jij 1902 kilometer lopen om geld in te zamelen voor de Ziekte van Batten? 
,,Het boek van een mindere tijd heb ik definitief gesloten en ik wilde wat terugdoen voor de maatschappij. Via Go Ahead Eagles kwam ik in aanraking met Koos en Evelien Janssen. Zij weten sinds kort dat hun dochter de Ziekte van Batten heeft. Naast het feit dat er meer geld moet komen voor onderzoek naar deze dodelijke ziekte, moet er ook meer aandacht komen. Ik besloot om 1902 kilometer te lopen. Dit aantal staat gelijk aan het oprichtingsjaar van mijn favoriete club, Go Ahead Eagles.”

In 250 dagen tijd wil je de afstand volbrengen. Hoe ga je dit precies doen? 
,,Ik heb uitgestippeld dat ik ongeveer 7 kilometer per dag moet lopen. De laatste 200 kilometer ga ik voltooien tijdens de Nijmeegse Wandelvierdaagse. Dan hoop ik op de Via Gladiola de afstand te halen en een mooi bedrag bij elkaar gelopen te hebben. En door het op deze manier uit te stippelen, heb ik ook een stok achter de deur om dagelijks veel te bewegen. Zeker met de koude dagen in aantocht.”

Dus dat wordt elke dag wandelen? 
,,Haha, ja praktisch gezien wel. Maar het zal natuurlijk weleens voorkomen dat ik een dag niet zo'n afstand kan wandelen. Maar dan zorg ik ervoor dat ik een andere dag een grotere afstand loop. Op die manier blijf ik netjes op schema. En nog belangrijker: het houdt mij ook fit. Ik ben gezonder gaan leven, en door in de buitenlucht deze afstanden te lopen, voel ik mij ook fitter.”

Je bent een doneeractie begonnen. Komt het financiële doel al in zicht? 
,,Ik heb niet de illusie dat ik iedere dag honderden euro's bij elkaar krijg. Maar het begin is meer dan goed. Ik heb al bijna 800 euro opgehaald. Mijn doel is het symbolische bedrag van 1902 euro. Maar alles wat meer is, dat is mooi meegenomen.”

Batten: zeldzame en dodelijke ziekte
Als een kind de Ziekte van Batten heeft, dan lijkt er tot ongeveer het vijfde jaar niets aan de hand. Daarna volgt een opeenstapeling van problemen: ernstig verlies van gezichtsvermogen, aanvallen van epilepsie, geheugenverlies en dementie. Kinderen komen in een rolstoel terecht, verliezen de mogelijkheid te communiceren en onvermijdelijk volgt het overlijden van het kind, meestal tussen het 15e en 25ste levensjaar. Voor Batten is nog geen genezing mogelijk, Batten is dus altijd dodelijk. Ook zijn er geen behandelingen die de ziekte vertragen.

Salland