Hoger beroep Syrië-ganger Victor Droste uit Heeten uitgesteld vanwege uitspraken in Stentor-interview

VIDEOHet hoger beroep van Syrië-ganger Victor Droste (31) uit het Sallandse dorpje Heeten is maandag voor onbepaalde tijd uitgesteld. De rechter leidt uit een eerder interview met De Stentor uit december af dat Droste graag bij de zaak aanwezig wil zijn. Met het uitstel wordt Droste de kans gegeven om toch nog aanwezig te zijn.

Volledig scherm
Victor Droste alias Zakariyya Droste jihadist FOTO: Facebook © rv

Droste werd afgelopen zomer veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, wegens deelname aan een terroristische organisatie. In 2015 werd Droste op de Nationale Terreurlijst gezet. Wanneer hij voet aan de grond zet in Nederland wordt hij direct opgepakt. In het Gerechtshof van Den Haag zou maandag het hoger beroep  tegen zijn veroordeling dienen, dat ging niet door omdat de zaak is aangehouden. 

Aanwezigheidsplicht

Het Gerechtshof gaat ervan uit dat Droste gebruik wil maken van zijn aanwezigheidsplicht en gebruikte daar onder meer het citaat ‘Ik hoop dat het via hoger beroep wat minder wordt. Mijn veroordeling vind ik pure onzin’ voor, uit het interview dat De Stentor hield in december 2018. 

De voormalige postbode was maandag -zoals verwacht- niet bij de behandeling van zijn zaak aanwezig.  In zijn laatste interview dat hij hield met De Stentor zegt hij nog altijd in het Syrische Idlib te verblijven. Droste hoopt met zijn hoger beroep op strafvermindering of vrijspraak. Tegenover de Stentor meldde hij destijds dat dat kans dat hij terugkeert naar Nederland klein is. Hij hield het op ‘95 procent van niet’.

Quote

De krantenar­ti­ke­len in de Stentor geven de indicatie dat hij zijn beroep wil voortzet­ten.

Daniëlle Troost, Seebregts & Saey advocatuur

Aanwezigheidsplicht

De advocaat-generaal wil de komende maanden afwachten wat er duidelijk wordt over de rol van Droste in Syrië. ,,De gebieden van de strijdgroepen worden kleiner. Ook Jabhat el Nusra, waar Droste onderdeel vanuit maakte, verliest terrein. Er komt steeds meer informatie over het gebied, zoals de salarislijsten en de lijsten met grenspassages. We willen afwachten wat er komt en daarom de zaak over de zomer tillen, in afwachting wat er gaat komen.”

Advocaat Daniëlle Troost zag haar verzoek tot aanhouding worden ingewilligd. De laatste weken verliep het contact met haar cliënt uiterst moeizaam. De voormalige postbode is online moeilijk te bereiken, terwijl hij eerder langs die weg met (spraak)berichten regelmatig  van zich liet horen. ,,Het is niet duidelijk of mijn cliënt vrijwillig afstand heeft gedaan van zijn aanwezigheidsrecht. De krantenartikelen in de Stentor geven de indicatie dat hij zijn beroep wil voortzetten.’’

Situatie Idlib

Intussen ligt Idlib, het gebied waar Droste zegt te verblijven op het platteland, de laatste weken flink onder vuur. Het is in Syrië de enige plek waar nog rebellen actief zijn. Tegenover De Stentor zei Droste begin april 2019 nog dat hij weinig van de gevechten merkt. ,,Idlib is zo groot als half Nederland, als er een bom afgaat in Groningen voel jij daar in Zwolle ook niets van.’’ Op veel vragen over zijn huidige situatie en zijn strafzaak werd geen antwoord gegeven. 

  1. Vaders klaar? Vlechten maar! Kapsalon in Raalte daagt vaders uit te leren haarvlechten
    PREMIUM
    video

    Vaders klaar? Vlechten maar! Kapsalon in Raalte daagt vaders uit te leren haarvlech­ten

    Een vader die zijn dochter vraagt: ‘zal ik je haren mooi maken voordat je naar school gaat?’. In hoeveel gezinnen zou dit tafereel zich voordoen? Doorgaans is het toch mama die dochterlief een paardenstaart of vlecht aanmeet? Als het aan LookX & more ligt, verandert dit beeld in elk geval in Raalte. Binnenkort kunnen vaders in de salon meedoen aan de workshop 'Haren doen bij hun dochters’. Papa Rudi neemt met dochter Elín (bijna 14) alvast de proef op de som.

Salland