Volledig scherm
Wouter Koning (rechts), eigenaar van landgoed Park Den Alerdinck, hier samen met Casper de Vries voor aanvang van een eerder festival op het terrein. © Liselotte Kolthof

Huisvesting voor arbeidsmigranten op Park Den Alerdinck

Zeker 48 arbeidsmigranten krijgen een plek op Park Den Alerdinck, het voormalige De Voorde. Het Raalter college stemt daarmee in en komt zo tegemoet aan de wens van bedrijven uit de omgeving.

Het is de eerste keer dat de gemeente Raalte een tijdelijke vergunning wilt verlenen voor de huisvesting van arbeidsmigranten, zegt woordvoerder Hanneke Janssen van de gemeente Raalte. De arbeidsmigranten gaan werken voor het distributiecentrum van Jumbo in Raalte. 

Metamorfose

Het landgoed ondergaat al jarenlang een metamorfose. De verouderde ruimtes op het voormalige De Voorde zijn omgetoverd tot vergaderruimtes en plekken waar recreatieve groepen kunnen verblijven. Om leegstand van de overige laagbouw tegen te gaan heeft Koning de locatie beschikbaar gesteld aan de gemeente voor arbeidsmigranten.

Wouter Koning, de eigenaar van de locatie,  heeft De Voorde de laatste jaren verfraaid. ,,Grote bedrijven weten hun weg inmiddels te vinden om hier te vergaderen. Daarnaast zorg ik samen met Otto Workforce, Jumbo en de gemeente dat er 48 arbeidsmigranten op het landgoed kunnen verblijven. De laatste tijd heb ik onder meer de slaapkamers en het sanitair helemaal vernieuwd om het de mensen zo prettig mogelijk te maken.”

Gele en rode kaarten

Koning vertelt dat er stellen uit landen als Tsjechië en Kroatië tijdelijk naar Nederland komen en dat er duidelijke regels zijn opgesteld. ,,Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen herrie gaan schoppen. Het doel is om de mensen hier te laten werken en te recreëren. Met de betrokken bedrijven hebben we afgesproken om met gele en rode kaarten te werken. Ga je te vaak de fout in, dan is het afgelopen. Daarnaast is er altijd toezicht aanwezig om alles netjes te laten verlopen.”

Koning moet de vergunning nog rond krijgen met de gemeente Raalte. Het betreft een tijdelijke vergunning voor huisvesting met een maximale duur van vijf jaar. Na het tijdelijke gebruik worden de ruimtes verhuurd als kleinschalige kantoorruimtes. De eigenaar van het landgoed weet nog niet wanneer de handtekeningen worden gezet.

 1. Sallandse mountainbikers zetten grote stap in verwezenlijken ‘legende’-droom: Swiss Epic is overwonnen
  PREMIUM

  Sallandse mountainbi­kers zetten grote stap in verwezen­lij­ken ‘legende’-droom: Swiss Epic is overwonnen

  Vijf dagen lang buffelen, zweten en ook een beetje genieten. Marco Zomer (48) uit Raalte en Maarten Rechterschot (28) uit Holten kwamen zaterdagmiddag succesvol over de finish van de Swiss Epic, waardoor het duo twee van de drie loodzware moutainbikewedstrijden uit de Epic Series hebben afgelegd. In november hopen de heren de trilogie te voltooien, waarna ze zich Legends of the Epic mogen noemen.
 2. Nu op z'n mooist: Paarse heidepracht op Sallandse Heuvelrug
  Video | Stuur je foto's

  Nu op z'n mooist: Paarse heide­pracht op Sallandse Heuvelrug

  Wie de bloeiende struikheide op de Sallandse Heuvelrug in volle glorie wil aanschouwen, die moet enige haast maken. Volgens boswachter Ine Nijveld is de paarse pracht nu op z’n mooist en is het uiterlijk begin september gedaan. Het huidige natuurschoon waardeert zij met een 8. Dit weekeinde zijn er diverse activiteiten voor jong en oud die een bezoek aan het natuurgebied extra de moeite waard maken.

Salland