Jonge ondernemer kijkt verder dan Raalte: 'Ik wil de grootste worden'

videoEen jaar of zes was Koray Ak nog maar toen hij het ondernemerschap ontdekte. Met een emmertje sop, een spons en een wisser trok hij de buurt in om auto's te wassen. Elementaire kennis van marketing had hij toen ook al: ,,Ik ging vooral naar kennissen en familie. Die konden geen nee zeggen. Tien auto's per dag haalde ik wel. Keer 2,50 gulden was dat een mooi bedrag", vertelt hij glimlachend.

Zestien jaar later heeft Ak (22) zijn eerste echte eigen zaak: op 1 september opende hij Sun & Beauty Raalte. Een combinatie van nagel- en zonnestudio. Ook ontharen kan er. Het begin van een imperium, hoopt hij. De naam laat ruimte om er elke denkbare plaatsnaam achter te zetten. ,,Er is al iemand voor mij een lijst aan het maken met plaatsen tot 40.000 inwoners waar nog geen zonnestudio is. Ik wil de grootste worden in de beautybranche. Maar alles op zijn tijd", voegt hij er aan toe.

Quote

Ik wil de grootste worden in de beautybran­che

Koray Ak

Kopzorgen

,,Voor iemand anders werken geeft minder kopzorgen", weet Ak, die voorlopig ook nog zijn fulltime baan als accountmanager bij een internetbedrijf aanhoudt. ,,Ik wil ergens op terug kunnen vallen. Maar het is fijner op je eigen manier je geld te verdienen."

Dat het een zonnestudio werd, is niet helemaal toevallig. ,,Ik heb gezocht naar iets dat niet geautomatiseerd kan worden, of weggedrukt door internet. De beauty en de horecabranche zijn de enige die daaraan voldoen. Daar willen de klanten altijd contact met echte mensen."

Financiering

Ak is naar eigen zeggen een van de weinige ondernemers die financiering kregen voor een zonnestudio. Kwestie van een goed ondernemingsplan, denkt hij. De verbouwing van het winkelpand aan de Nieuwe Markt in Raalte deed Ak vervolgens zelf. Twee schoonheidsspecialistes en zijn vrouw Elif (24) doen het uitvoerende werk in de studio. 

Nieuwe plannen heeft Koray Ak nog genoeg. ,,Voordat ik dood ga, moet ik mijn eerste hotel hebben." Dat kenmerkt volgens hem de ware ondernemer. ,,Een echte ondernemer kijkt overal overheen, is eigenwijs en neemt risico's. Dat onderscheidt ze van managers. Die onderzoeken eerst van alles. Als je teveel gaat onderzoeken ga je meer twijfelen. Dan zie je meer de risico's en minder de kansen."

Volledig scherm
Raalte zonnestudio Koray Ak. © Gerard Vrakking

Salland