Het centrum van Raalte waar de markt na vele jaren moet terugkeren als het aan GemeenteBelangen Raalte ligt.
Volledig scherm
Het centrum van Raalte waar de markt na vele jaren moet terugkeren als het aan GemeenteBelangen Raalte ligt. © Gerard Vrakking

Keert de warenmarkt terug in het centrum van Raalte?

Kan de Raalter marktganger op termijn weer in het centrum van Raalte over de markt struinen? Als het aan GemeenteBelangen Raalte ligt wel. De politieke partij wil onderzoek laten doen naar de mogelijkheden van een verplaatsing van de woensdagmarkt naar het centrum. Het college van burgemeesters en wethouders heeft instemmend gereageerd. 

Jarenlang stallen de marktkooplieden hun waren op woensdagochtend bij de grote parkeerplaats aan de Domineeskamp. Een van de voornaamste redenen om de markt naar de oude locatie te verplaatsen, is dat de markt nu veel ‘gaten’ kent. Dit zegt Jan Schokker, voorzitter van GemeenteBelangen Raalte. ,,De afgelopen tijd zijn we meerdere malen op de markt in gesprek gegaan met marktkooplieden en bezoekers. We kwamen al gauw tot de conclusie dat het geen eenheid meer is.” De huidige woensdagmarkt telt 38 standhouders. 

Gezellige boel
,,Weinig beleving en weggestopt in een hoekje. Dat zijn de meest voorkomende termen die langskomen tijdens gesprekken”, vertelt Schokker. De voorzitter stelt dat winkeliers en bezoekers een terugkeer ook zien zitten. ,,In het centrum kan je een markt mooi aankleden. In combinatie met de terrassen en winkeliers kan het weer een gezellige boel worden, en trekt men meer naar het centrum.” 

Wethouder Dennis Melenhorst (VVD) wil de wens om nader onderzoek graag honoreren. ,,Het afgelopen half jaar zijn al gesprekken gevoerd met verschillende marktkooplui. Ook hebben we een aantal gesprekken gehad met winkeliers. Daar kwam uit dat de wens er wel degelijk is. Het is belangrijk om reuring en beleving te creëren en de verplaatsing van de woensdagmarkt naar het centrum kan daar aan bijdragen. Aankomend jaar wordt dat uitgebreid onderzocht.”

Sfeerloze bedoeling
Raaltenaren lijken een terugkeer van de markt naar het centrum wel te zien zitten. De familie Roelofs gaat al tijden naar de woensdagmarkt, maar typeert de huidige opzet als ‘een sfeerloze bedoeling’. ,,Het is toch veel gezelliger in het centrum. Je hebt meer contact met de winkeliers en terrassen, en ik denk dat de knusse sfeer van de markt het centrum van Raalte goed doet.” 

Mia Surig woont ongeveer 55 jaar in Raalte en denkt met weemoed terug aan de tijd dat de markt in het centrum stond. ,,Toen kwam ik nog écht voor de markt naar Raalte. Nu de markt voor de Jumbo-supermarkt staat,  parkeren mensen hun auto op de immense parkeerplaats en vertrekken zonder een bezoek aan het centrum weer huiswaarts.”

 1. Voorvechter Lyon (43) uit Nieuw Heeten maakt zich zorgen over risico verspreiding coronavirus bij nertsen: ‘Onze sector heeft het al zo moeilijk’
  PREMIUM

  Voorvech­ter Lyon (43) uit Nieuw Heeten maakt zich zorgen over risico versprei­ding coronavi­rus bij nertsen: ‘Onze sector heeft het al zo moeilijk’

  Nertsenfokkers maken zich wel degelijk zorgen over het risico op verspreiding van het coronavirus rondom hun bedrijven. Dat zegt Lyon Hutten uit Nieuw Heeten, die tot voor kort nog duizenden nertsen hield. Minister Carola Schouten stelde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer nog dat het risico ‘verwaarloosbaar’ is. Hutten: ,,Daar zijn we het niet mee eens.’’
 2. Gemeente Raalte wil graf van overleden man en dochter ruimen, moeder Rita is woest: ‘Ik heb recht op dat graf’
  PREMIUM

  Gemeente Raalte wil graf van overleden man en dochter ruimen, moeder Rita is woest: ‘Ik heb recht op dat graf’

  Rita van Dijk uit Zwolle is woest op de gemeente Raalte. De gemeente ruimt het graf van haar overleden man en dochter in Heino, omdat de termijn van dertig jaar verloopt. Van Dijk claimt grafrechten voor onbepaalde tijd te hebben. Raalte vindt het een verdrietige situatie, maar zegt dat wat er destijds met haar is besproken nooit is vastgelegd. ,,Nu maakt u, dertig jaar later, wederom fouten.”

Salland