Volledig scherm
Hans de Kort stelt dat hij opkomt voor agrarische familiebedrijven. ,,De gemeente zegt dat ze een megastal niet kan weigeren. Ik zoek dat uit en constateer dat het wel kan.” © Lenneke Lingmont

Kritisch burger Hans de Kort stelt dat Raalte komst van varkensbaron wél kan verbieden

Indien de gemeente Raalte de komst van varkensbaron Adriaan Straathof naar Mariënheem wil voorkomen, zijn daar volgens de kritische burger Hans de Kort wel degelijk middelen voor te vinden. Eenvoudigweg door het bestemmingsplan voor het buitengebied zo aan te passen dat er geen uitbreiding van veebedrijven meer mogelijk is. ,,Als daar nú geen aanleiding voor is, wanneer dan nog wel?”, stelt de gepensioneerd gemeenteambtenaar.

Hij vraagt de gemeenteraad met hem mee te denken en hoopt in ieder geval partijen als GroenLinks, Lokaal Alternatief, D66 en de PvdA achter zijn standpunt te krijgen. In de andere partijen en het college van burgemeester en wethouders heeft hij weinig vertrouwen. ,,Er zijn politici hier die zich beschouwen als ‘rentmeester van Gods schepping’, maar intussen enorm veel energie steken in het om zeep brengen ervan.’’

Groen licht

Twee jaar geleden kreeg Straathof groen licht om een megastal te bouwen in Mariënheem. De aanvraag voldeed aan de geldende wet- en regelgeving, dus was er volgens het gemeentebestuur geen reden om de vergunning te weigeren. Dat de ‘varkensbaron’ in Duitsland en Nederland geen goede naam heeft, kon geen rol spelen in de beoordeling.

En dus moet het bestemmingsplan aangepast worden, stelt De Kort. ,,De veestapel moet ingekrompen worden. De commissie Remkes was hierin niet mis te verstaan. De uitbreiding van zo’n megastal gaat ten koste van agrarische familiebedrijven.”

Extra impuls

Raalte wil bovendien een extra impuls geven aan de biodiversiteit, zo staat in de notitie Groen, samen doen. ,,Dan is het onontkoombaar om het gebruik van landbouwgif te beperken. Ik geef toe, dat is aanvechtbaar, maar het is niet onmogelijk.”

Als bewijs sluit hij een uitspraak van de Raad van State bij, die in 2014 een dergelijke uitspraak deed over een bedrijf in Houten.

Ambtenaar

De Kort ligt als bezorgde burger regelmatig in de clinch met politici. ,,Dat komt omdat ik zelf jaren beleidsambtenaar ben geweest. Ik weet hoe het het werkt. Als gewoon burger is het haast onmogelijk  om dit allemaal uit te zoeken. De gemeente zegt dat ze een megastal niet kan weigeren. Ik zoek dat uit en constateer dat het wel kan.”

Hij is niet van plan de gemeente voor de rechter te dagen. ,,Ze hebben blijkbaar deze politieke keuze gemaakt, dat kan. Dat ga ik niet van ze winnen bij een rechter. Ik probeer daar wél kritisch in te zijn en partijen mee te krijgen, omdat er wel andere opties zijn. Investeerders kopen het buitengebied op. Ik snap niet dat boeren daar niet tegen in opstand komen. Ze zeggen: ‘Hier kun je niks aan doen, maar ik zie wel mogelijkheden.”

  1. Persoonlijke verhalen drijfveer achter viering 75 jaar bevrijding van Raalte
    PREMIUM

    Persoonlij­ke verhalen drijfveer achter viering 75 jaar bevrijding van Raalte

    Met een vrijheidsconcert bij de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing aan de Kerkstraat in Raalte eindigt op 5 mei 2020 een periode van drie weken die volledig in het teken staat van 75 jaar bevrijding. Het Orkest over de IJssel, onder leiding van Raaltenaar Hans Groen, aangevuld met regionale artiesten verzorgt het concert. Hierbij worden op de kerk met grote beamers (‘videomapping’) beelden uit de oorlogsjaren geprojecteerd.

Salland