Volledig scherm
Raalte Bottermarkt Minie Tuten maakt kaas © Gerard Vrakking

Net geen record voor Sallandse kruudmoes

De kruudmoes blijft een echte 'bestseller' op de Sallandse Bottermarkt in Raalte. Het scheelde één grote pan of er was woensdagmorgen een seizoenrecord geboekt. 

,,Om twaalf uur was onze hele voorraad al uitverkocht, toen moesten we nog een heel uur 'nee' verkopen'', vertelt Henk Ziel. Hij is woordvoerder van de organisatie van de folkloristische markt die jaarlijks op de woensdagochtenden van juli en augustus wordt gehouden aan de voet van de Plaskerk. Maar ook is hij verantwoordelijk voor het bereiden van de kruudmoes, een Oost-Nederlands streekgerecht dat wordt gemaakt van karnemelk, gerookt spek, grove rookworst, gort, dikke gele rozijnen, water en kruiden als munt en Roomse kervel, dat zorgt voor een frisse anijssmaak. 

Meerdere smaken

Dat levert een grote variatie aan smaken op, waarin zoet, zuur en hartig elkaar afwisselen. ,,Helaas hebben we gisteren besloten voor vandaag niet meer dan 420 liter kruudmoes te maken. Maar door het goede weer kwamen er toch meer mensen dan verwacht, en ging de verkoop veel harder. We hadden makkelijk 30 liter extra kunnen maken, dat was ook wel opgekomen. Als de weersvoorspellingen volgende week net zo gunstig zijn als vandaag, doen we dat.'' 

Emmertjes

Overigens zou 450 liter kruudmoes geen record betekenen voor de vijftigjarige Bottermarkt, maar 'slechts' een evenaring. ,,Vorig jaar hebben we in de bouwvakvakantie ook wel zoveel verkocht.'' De kruudmoes kan ter plekke gegeten worden of gekoeld in liter-emmertjes meegenomen worden naar huis. 

Salland