Volledig scherm
De buurtbusjes van de lijnen 516 en 517 blijken een groot succes sinds de officiële ingebruikname op zaterdag 9 december. © Bert Kamp

Nieuwe buurtbusjes Salland direct tjokvol

De nieuwe buurtbusjes in Salland blijken na een maand al een doorslaand succes. Dat geldt zowel voor lijn 516 (Olst-Wesepe-Raalte) als voor 517 (Heeten-Deventer).

Een passagier uit Raalte belt huilend van geluk met Karin Köster, projectleider van de nieuwe diensten. Voor het eerst in haar leven kan de oude dame met het openbaar vervoer haar vriendin bezoeken in het Heetense zorgcentrum Stevenskamp. Want het  buurtbusje van lijn 516 houdt daar pal voor de deur halt. Zomaar een voorbeeld van de vele passagiers die hun dank betuigen.

Glans

Elk van beide nieuwe diensten, zowel 516 als 517, voldoet met glans aan de geldende norm van tenminste 400 passagiers per maand. Daaraan moet een buurtbus volgens vervoersmaatschappij Syntus voldoen om levensvatbaar te zijn. Geregeld moest zelfs het reservebusje uitrukken om wachtenden bij een halte op te pikken, omdat een reguliere buurtbus tjokvol zit. 

De kritische grens van minimaal 400 passagiers per maand werd door lijn 517 al na twee weken lachend doorbroken: 429 reizigers gingen van Heeten naar Deventer en/of in omgekeerde richting. Er lieten zich zelfs nog 298 mensen op dit traject vervoeren in de laatste week van december en de eerste week van januari, toen schoolkinderen kerstvakantie genoten.

Ziekenhuis

Het succes van lijn 517 laat zich volgens Köster gemakkelijk verklaren. Deze buurtbus werd gestart, omdat de reguliere buslijn tussen Heeten en Deventer op 10 december kwam te vervallen. Veel forenzen en scholieren maakten daar gebruik van. Dat gold ook voor inwoners van Heeten die het Deventer ziekenhuis bezochten. Zij zijn sinds 11 december allen aangewezen op vervoer met de buurtbus.

Ook de fonkelnieuwe lijn 516 (Olst, Boskamp, Eikelhof, Wesepe, Heeten, Raalte) voorziet in een behoefte. Na twee weken stond de teller op 270 passagiers. Daar kwamen 135 mensen bij in de kerstvakantie.

Reservebusje

Het derde busje vervoerde gemiddeld 40 passagiers per week. De chauffeur van dienst dient met dit reservevoertuig uit te rukken zodra een collega mensen bij een halte moet teleurstellen. In een buurtbus mogen maximaal acht passagiers plaatsnemen. Niet op zondag, want dan hebben alle 65 vrijwillige chauffeurs vrij.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Salland

poll

Martijn Dadema (Raalte) als burgemeester van Deventer: goede zaak?

  • Ja, Dadema mag van mij burgemeester van Deventer worden! (35%)
  • Nee, Dadema moet burgemeester van Raalte blijven! (65%)
2298 stemmen