Volledig scherm
Het appartementencomplex Brinkerhoek aan de Dahliastraat in Raalte waar een bewoonster in januari 2017 werd overvallen. © Benny Koerhuis

OM: vrijspraak voor ‘vierde overvaller’ op oud-ijzerboeren in Raalte en Wierden

Is de 38-jarige Hesdy S. uit Deventer een van de overvallers op oud-ijzerhandelaren in 2016 en 2017? De officier van justitie denkt van wel, maar heeft te weinig bewijs, bleek donderdag op de zitting in Zwolle.

Oud-ijzerhandelaren werden in 2016 en 2017 bijna stelselmatig overvallen. Bij twee ervan, een in Raalte en een in Wierden, wordt herhaaldelijk de naam Hesdy S. genoemd. In Raalte werd een vrouw in de nacht van 30 op 31 januari 2017 overvallen in haar huis aan de Dahliastraat. Ze werd in bed ernstig toegetakeld terwijl een onbekend aantal andere overvallers haar huis op de kop zette. De vrouw is de zus van een oud-ijzerhandelaar en was al eerder slachtoffer van een overval. Deze zeer gewelddadige daad heeft haar leven voorgoed veranderd, zei de officier van justitie. ,,Ze had een leuk hoekhuis met een tuintje, maar ze eindigde ergens in een flatje behangen met beveiligingscamera’s. Onder haar kussen een briefje van haar therapeut, met daarop de tekst ‘adem in, adem uit. Je bent veilig’.’' De overvallers gingen er vandoor in een die nacht gestolen Volkswagen Golf uit Deventer. Deze werd in Diepenveen achtergelaten en in de fik gestoken. 

Kogel in bil

Minstens zo gewelddadig was de overval op een oud-ijzerhandelaar uit Wierden op 24 oktober 2016. De man wist de bivakmuts van het hoofd van een van de overvallers te trekken en werd vervolgens in zijn bil geschoten. Op die bivakmuts zat een ‘mengprofiel-dna’, ofwel dna-materiaal van verschillende personen. Daar zat ook dna van Hesdy tussen. ,,Misschien heb ik die eens vastgepakt, ik weet het niet’', zei de verdachte hierover. 

Woning ontploft

De 36-jarige medeverdachte Danny S. uit Zutphen was de enige van de vier opgepakte personen die open kaart speelde. Hij wees Hesdy S. aan als de opdrachtgever. ,,Zijn woning is ontploft nadat hij verklaard heeft’', zei de officier. Ze verwees naar de ontploffing in Zutphen eind mei vorig jaar. De gevel van de woning van Danny S. raakte zwaar beschadigd. 

Te weinig bewijs

Hesdy ontkent elke betrokkenheid. En het dna op de bivakmuts is al als bewijsmiddel tegen een van de andere overvallers gebruikt. ,,Het kan niet dat twee personen deze op hadden tijdens de overval’', zei de officier. Dus bleef als enig bewijsmiddel de verklaring over van Danny S. Te weinig bewijs, zei de officier, en ze eiste tandenknarsend vrijspraak voor beide overvallen. Advocaat Jeroen Michels was het daar wel mee eens. Hij vroeg de rechtbank om meteen al uitspraak te doen. De rechters doen dat echter pas op 31 oktober.

Salland