Volledig scherm
Op dit terrein wilde Adriaan Straathof een megastal bouwen voor 11.000 varkens. © Gerard Vrakking

Omstreden varkensbaron zet potentiële megastal Mariënheem te koop

updateDe omstreden varkensbaron Adriaan Straathof heeft zijn boerderij in Mariënheem te koop gezet. Voor 2,5 miljoen euro wil de varkenshouder het perceel van de hand doen waar hij plannen had voor een megastal met 11.488 dieren. Tegen de uitbreiding was veel verzet.

Straathof geldt als één van de grootste en meest omstreden varkenshouders van Europa. Jarenlang is verzet geboden tegen de uitbreiding van het bedrijf aan de Nijverdalseweg. Volgens het Kadaster is het terrein in 2015 door Straathof gekocht met een hypotheek van 1,5 miljoen euro. 

Omwonenden vreesden voor overlast door stank en fijnstof. De voorgenomen verkoop is opmerkelijk, nadat de Raad van State de vergunningen dit jaar onherroepelijk maakte. Daarmee is groen licht gegeven voor de bouw van nieuwe stallen. Nu wordt het terrein tóch van de hand gedaan.

Beroepsverbod Duitsland

Straathof kreeg in 2016 een levenslang beroepsverbod van de rechter in Duitsland nadat het bedrijf structureel milieu- en dierenwelzijnsregels had overtreden. Hij mag daar geen varkenshouderijen meer runnen. In 2017 kwam het bedrijf opnieuw in opspraak toen de stal in het Gelderse Erichem afbrandde, waarbij 24.000 varkens omkwamen

'Weet niets’

Jan Voermans treedt op als woordvoerder van de familie Straathof. Hij zegt niet te weten waarom de familie het terrein van de hand wil doen. ,,Ik wist dat het te koop kwam te staan, maar waarom weet ik niet.” Heeft het te maken met de financiële situatie van het bedrijf? ,,Dat weet ik niet en ik ga niet gokken.” 

Onlangs kreeg het bedrijf achter de stallen, Sebava BV, een nieuwe directeur die de stallen in Nederland beheert. ,,Straathof wordt ook wat ouder en heeft het beheer overgedragen. De vergunningen zijn inmiddels onherroepelijk, maar op dit moment is de bouw van de nieuwe stallen nog niet begonnen.” 

De nieuwe directeur is Maarten Verdoorn. Hij beheert nog vijf andere megastallen van Straathof in Nederland. In 2017 brandde de locatie in het Gelderse Erichem af, waarbij 24.000 varkens omkwamen.  ,,We willen zaken als brandveiligheid op de andere locaties verder op orde brengen", legt hij uit. ,,Dat heeft onze hoogste prioriteit en daar willen we ons op richten. In Mariënheem zijn nog geen dieren dus we willen dat van de hand doen.”

Nieuwe vergunning

Volgens verkopend makelaar Renze Wilbrink van de gelijknamige makelaardij in Beekbergen kan een koper er direct aan de slag met uitbreiding van de leegstaande boerderij en stallencomplex tot een varkenshouderij met bijna 12.000 dieren,,Er is een nieuwe vergunning voor bijna 3000 zeugen, duizenden gespeende biggen en wat beren. En er is ook een natuurbeschermingswetvergunning.’' De huidige capaciteit bedraagt een kleine 9000 dieren.

Volgens Wilbrink heeft Straathof geen specifieke reden om de leegstaande boerderij van de hand te doen. ,,Het is geen kwestie van moeten voor zover ik weet, als de prijs goed is gaat het in de verkoop.’’

Petitie

In 2017 werd een petitie gestart door Stichting Varkens in Nood om een algeheel beroepsverbod af te dwingen voor Straathof in Nederland. Dat volgde nadat een andere megastal van Straathof in het Gelderse Erichem afbrandde. Kort daarvoor werden Kamervragen gesteld over de komst van Straathof naar Mariënheem. 

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wilde weten wanneer de Nederlandse stallen van Straathof’s firma Sebava voor het laatst zijn gecontroleerd, en welke mogelijkheden er zijn in Nederland om een ondernemer die ‘ernstig in de fout is gegaan’ het recht te ontzeggen om zijn bedrijf voort te zetten. 

Salland