Bertwin Elshof, in het natuurgebied Lierderbroek. Hij maakt zich met name dit jaar grote zorgen over de nesten van de weidevogels. De vos mocht vanwege de avondklok niet worden bejaagd. Nu heeft het dier goede dekking door het hoge gras. ,,We lopen achter de feiten aan.’’
Volledig scherm
PREMIUM
Bertwin Elshof, in het natuurgebied Lierderbroek. Hij maakt zich met name dit jaar grote zorgen over de nesten van de weidevogels. De vos mocht vanwege de avondklok niet worden bejaagd. Nu heeft het dier goede dekking door het hoge gras. ,,We lopen achter de feiten aan.’’ © Ronald Hissink

Onderzoek naar dreiging van vos en steenmarter voor Sallandse weidevogels: ‘Nog even en het is te laat’

Weidevogelbeschermers in Salland zien met lede ogen aan hoe name met name vossen en steenmarters de nesten van grutto’s, tureluurs en kieviten leegroven. Zij pleiten ervoor om ook de beschermde steenmarter te bestrijden. In opdracht van de provincie Overijssel helpt Sovon Vogelonderzoek Nederland met onderzoek naar de invloed van deze predatoren. 

 1. Tijdelijk onderkomen van Strunk-huurders in Raalte gaat tegen de vlakte, maar ze weten van niets
  PREMIUM

  Tijdelijk onderkomen van Strunk-huur­ders in Raalte gaat tegen de vlakte, maar ze weten van niets

  Wederom zijn huurders van Cultuurboerderij Strunk niet op de hoogte van plannen van de gemeente Raalte. Door de restauratie van Strunk, verhuisden de huurders tijdelijk naar een voormalig schoolgebouw aan de Brink in Raalte. Door nieuwe woningbouwplannen op die locatie moeten zij verhuizen naar een ander tijdelijk onderkomen. ,,Ik weet van niets’’, zegt Hans Flierman, voorzitter van mannenkoor Heeren van Salland.
 2. De Stentor laat bijzondere familiefoto’s inkleuren: kinderen met kampverleden komen tot leven
  PREMIUM
  video & foto's

  De Stentor laat bijzondere familiefoto’s inkleuren: kinderen met kampverle­den komen tot leven

  Vorig jaar plaatste de Stentor een oproep om zwart-witfoto’s in te sturen, met een bijzonder verhaal. De foto’s die de redactie het meest aanspraken, zijn op kosten van de Stentor ingekleurd door een professional. Jakob Lagerweij uit de Vecht, gemeente Voorst is colourist en pakte de klus op. Het inkleuren van oude zwart-witfoto’s is zijn vak. We kozen twee foto’s uit. Een foto vertelt een familiegeschiedenis, de ander vertelt over een historisch moment in de sportverslaggeving.
 3. Raalter raad akkoord met ondergronds brengen hoogspanningskabels, ‘klompje’ huizen valt buiten de boot
  PREMIUM

  Raalter raad akkoord met onder­gronds brengen hoogspan­nings­ka­bels, ‘klompje’ huizen valt buiten de boot

  Een langgekoesterde wens van de gemeente Raalte gaat in vervulling. De gemeenteraad gaat definitief akkoord met het plan om de hoogspanningskabels boven bewoond gebied ondergronds te brengen. Ondanks dat vroeg GroenLinks nog wel aandacht voor de situatie van woonhuizen aan de Tolhuisweg. Zij blijken nét buiten de boot te vallen, waardoor zij geen gebruik kunnen maken van een uitkoopregeling.

Salland