Wolven (Foto ter illustratie).
Volledig scherm
Wolven (Foto ter illustratie). © AFP

Onderzoekers nemen dna van ‘wolf van Luttenberg’ onder de loep

De Twentse wolvenkenner Roel Korbee heeft dit weekeinde dna afgenomen bij de Luttenbergse schapen die mogelijk zijn doodgebeten door een wolf.

Dat meldt Staatsbosbeheer. Mogelijk eind van de week is duidelijk of de dieren daadwerkelijk prooi zijn geworden van een wolf. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit and Research (WUR) buigen zich over het dna.

Schapenhouder Jan Kleine Toereers uit Luttenberg twijfelt daar niet over. ,,Zo’n slagveld heb ik niet eerder meegemaakt’’, zei hij.

Staatsbosbeheer houdt een slag om de arm. Woordvoerster Joke Bijl: ,,Er zijn aanwijzingen dat het om een wolf is gegaan. Maar we weten vanuit Duitsland dat het ook dan nog om een hond kan gaan.’’

Keel

Wolvenkenner Korbee nam afgelopen weekeinde dna af bij de gedode schapen. ,,Er zijn aanwijzingen dat het om een wolf gaat, maar zeker is het niet. Dat weet je pas na het dna-onderzoek.’’ Een wolf ziet een schaap als voedsel en zal  zijn prooi zo efficiënt mogelijk willen doden, het liefst met een beet in de keel. Een hond bijt doorgaans meer lukraak. Schapen zitten dan vol beten, soms liggen er lukraak plukken wol in een weiland. Dat was in Luttenberg niet het geval, vertelt Korbee.

Duitse wolf

Half november werd bij Kloosterhaar een wolf aangereden. Het dode dier werd onderzocht door de WUR. Het mannetje van 2,5 jaar was afkomstig uit een roedel uit het Duitse Babben, in de buurt van de Pools-Tsjechische grens.

Als de ‘wolf van Luttenberg’ daadwerkelijk een jong dier op zoek naar een paringspartner en territorium, dan kan dna-onderzoek uitwijzen uit welke streek het roofdier afkomstig is.

Eerder dit jaar werd een wolf gespot op de Veluwe. Van dat dier kon de herkomst niet worden vastgesteld.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Salland