Oost-Nederland werkt aan 50 nieuwe zonneparken: Invasie van de ‘energiecowboys’

videoOost-Nederland staat aan de vooravond van een explosieve groei van het aantal zonneparken. In hun zoektocht naar geschikte landbouwgronden storten projectontwikkelaars zich op het Oosten. In deze regio liggen vijftig concrete plannen klaar. Het landschap verandert er de komende jaren drastisch door. Omwonenden staan vaak met lege handen. ,,Als burgers zijn we vogelvrij, overgeleverd aan de grillen van energiecowboys.”

- Kijk onderop dit verhaal voor een kaart met alle locaties - 

 Als Eddie Roosnek uit het raam kijkt van zijn woonboerderij in Klarenbeek ziet hij weilanden en bomen. Een fraai coulissenlandschap waar hij na dertig jaar verknocht aan is geraakt. Maar aan dat weidse vergezicht komt binnenkort waarschijnlijk een eind. De Duitse projectontwikkelaar Prowind sloot een deal met de grondeigenaar en wil er een groot zonnepark van 21 hectare bouwen.

Eiland in zonnepanelen

Het erf van Roosnek is straks als een eiland in een zee van zonnepanelen. 80 procent van zijn woning wordt omringd door het zonnepark. En daar is hij niet blij mee. ,,Ons is nooit wat gevraagd”, vertelt hij. ,,Je krijgt alleen een mededeling: we hebben een deal met de boer, we gaan een zonnepark bouwen en de gemeente is positief. Inspraak is er niet. Terwijl wij toch 25 jaar met de lasten zitten en tegen een zonnepark aankijken met panelen van 3 meter hoog. Weg prachtig uitzicht.”

Salland