Oost-Nederland werkt aan 50 nieuwe zonneparken: Invasie van de ‘energiecowboys’

videoOost-Nederland staat aan de vooravond van een explosieve groei van het aantal zonneparken. In hun zoektocht naar geschikte landbouwgronden storten projectontwikkelaars zich op het Oosten. In deze regio liggen vijftig concrete plannen klaar. Het landschap verandert er de komende jaren drastisch door. Omwonenden staan vaak met lege handen. ,,Als burgers zijn we vogelvrij, overgeleverd aan de grillen van energiecowboys.”

- Kijk onderop dit verhaal voor een kaart met alle locaties - 

 Als Eddie Roosnek uit het raam kijkt van zijn woonboerderij in Klarenbeek ziet hij weilanden en bomen. Een fraai coulissenlandschap waar hij na dertig jaar verknocht aan is geraakt. Maar aan dat weidse vergezicht komt binnenkort waarschijnlijk een eind. De Duitse projectontwikkelaar Prowind sloot een deal met de grondeigenaar en wil er een groot zonnepark van 21 hectare bouwen.

Eiland in zonnepanelen

Het erf van Roosnek is straks als een eiland in een zee van zonnepanelen. 80 procent van zijn woning wordt omringd door het zonnepark. En daar is hij niet blij mee. ,,Ons is nooit wat gevraagd”, vertelt hij. ,,Je krijgt alleen een mededeling: we hebben een deal met de boer, we gaan een zonnepark bouwen en de gemeente is positief. Inspraak is er niet. Terwijl wij toch 25 jaar met de lasten zitten en tegen een zonnepark aankijken met panelen van 3 meter hoog. Weg prachtig uitzicht.”

 1. Syrisch gezin wil na vlucht niet leven van uitkering en begint eigen supermarkt in Raalte
  PREMIUM

  Syrisch gezin wil na vlucht niet leven van uitkering en begint eigen supermarkt in Raalte

  In strakke, nette kleding staat Louai Kasoumeh (42) bij de ingang van zijn supermarkt Nour Alsham te wachten. Een brede grijns op zijn gezicht vertelt dat hij apetrots is op zijn eigen bedrijf en dat wil hij delen met de wereld. Na jaren van vluchten, gescheiden leven van zijn gezin en het van binnen en buiten bekijken van asielzoekerscentra in Nederland, kan hij nu met zijn gezin een bestaan opbouwen in het kalme Salland. Vorige week openden de Syriërs hun winkel in het hart van Raalte, aan de Varkensmarkt.
 2. Groeiend sportaanbod voor Sallanders met beperking

  Groeiend sportaan­bod voor Sallanders met beperking

  Merette Sluiseman (33) is verstandelijk beperkt, maar dit belet de Deventerse niet om twee sporten te beoefenen. Moeder Monica: ,,Merette zwemt sinds haar vierde en sinds een jaar of zes doet ze ook aan korfbal bij Devinco. Zij is hierdoor zó gegroeid en heeft erg veel geleerd. Bij het zwemmen - ze is lid van De Klup in Deventer - staan teamgenoten elkaar aan te moedigen en als het een keer misgaat, knuffelen ze elkaar. Het korfballen gaat ook hartstikke goed. Samen sporten geeft zoveel meerwaarde voor een groep kwetsbare mensen in de samenleving.”

Salland