Oost-Nederland werkt aan 50 nieuwe zonneparken: Invasie van de ‘energiecowboys’

videoOost-Nederland staat aan de vooravond van een explosieve groei van het aantal zonneparken. In hun zoektocht naar geschikte landbouwgronden storten projectontwikkelaars zich op het Oosten. In deze regio liggen vijftig concrete plannen klaar. Het landschap verandert er de komende jaren drastisch door. Omwonenden staan vaak met lege handen. ,,Als burgers zijn we vogelvrij, overgeleverd aan de grillen van energiecowboys.”

- Kijk onderop dit verhaal voor een kaart met alle locaties - 

 Als Eddie Roosnek uit het raam kijkt van zijn woonboerderij in Klarenbeek ziet hij weilanden en bomen. Een fraai coulissenlandschap waar hij na dertig jaar verknocht aan is geraakt. Maar aan dat weidse vergezicht komt binnenkort waarschijnlijk een eind. De Duitse projectontwikkelaar Prowind sloot een deal met de grondeigenaar en wil er een groot zonnepark van 21 hectare bouwen.

Eiland in zonnepanelen

Het erf van Roosnek is straks als een eiland in een zee van zonnepanelen. 80 procent van zijn woning wordt omringd door het zonnepark. En daar is hij niet blij mee. ,,Ons is nooit wat gevraagd”, vertelt hij. ,,Je krijgt alleen een mededeling: we hebben een deal met de boer, we gaan een zonnepark bouwen en de gemeente is positief. Inspraak is er niet. Terwijl wij toch 25 jaar met de lasten zitten en tegen een zonnepark aankijken met panelen van 3 meter hoog. Weg prachtig uitzicht.”

 1. Sallandse mountainbikers zetten grote stap in verwezenlijken ‘legende’-droom: Swiss Epic is overwonnen
  PREMIUM

  Sallandse mountainbi­kers zetten grote stap in verwezen­lij­ken ‘legende’-droom: Swiss Epic is overwonnen

  Vijf dagen lang buffelen, zweten en ook een beetje genieten. Marco Zomer (48) uit Raalte en Maarten Rechterschot (28) uit Holten kwamen zaterdagmiddag succesvol over de finish van de Swiss Epic, waardoor het duo twee van de drie loodzware moutainbikewedstrijden uit de Epic Series hebben afgelegd. In november hopen de heren de trilogie te voltooien, waarna ze zich Legends of the Epic mogen noemen.
 2. Nu op z'n mooist: Paarse heidepracht op Sallandse Heuvelrug
  Video | Stuur je foto's

  Nu op z'n mooist: Paarse heide­pracht op Sallandse Heuvelrug

  Wie de bloeiende struikheide op de Sallandse Heuvelrug in volle glorie wil aanschouwen, die moet enige haast maken. Volgens boswachter Ine Nijveld is de paarse pracht nu op z’n mooist en is het uiterlijk begin september gedaan. Het huidige natuurschoon waardeert zij met een 8. Dit weekeinde zijn er diverse activiteiten voor jong en oud die een bezoek aan het natuurgebied extra de moeite waard maken.

Salland